Advertentie

Het Barco-alarm in vier quotes

Barco-CEO Eric Van Zele ©Photo News

Barco en stevige koerscorrecties, ze komen iets te vaak voor om nog van op te kijken. En toch. Een onderzoek aan de hand van vier quotes van de CEO.

De technologiegroep biechtte eind april een zwak kwartaal op, maar topman Eric Van Zele verklaarde de tegenvaller door het verschuiven van grote deals naar het tweede kwartaal. Ook dat kwartaal valt nu zwaar tegen. Beleggers lijken stilaan de handdoek te gooien, getuige de beurskoers: de voorbije 12 maanden rateerde het aandeel Barco volledig de Brusselse beurshausse (zie grafiek)

Wat is er aan de hand?

Tekst en uitleg van de CEO (of zijn investor relations) krijgen we vandaag niet. Het is wachten tot 23 juli, bij de publicatie van volledige halfjaarcijfers. Aandeelhouders en beleggers moeten dus nog een kleine twee weken geduld oefenen. In afwachting een analyse van Barco’s moeilijke periode. Aan de hand van eerdere uitspraken van Van Zele.

Quote 1: Staar u niet blind op één kwartaal

Telkens het aandeel Barco crasht, hamert topman Van Zele erop dat het bedrijf en zijn resultaten niet op één kwartaal mogen worden afgerekend – ze moeten naar het verhaal over de lange termijn kijken en zich niet laten afleiden door ‘fait divers’ die emotionele koersreacties zijn.

De CEO heeft natuurlijk gelijk, maar het beginnen stilaan wel veel kwartalen te worden die tegenvallen. Akkoord, niet kwartaal na kwartaal, maar toch. In de eerste drie maanden van dit jaar kalfde de omzet met 12 procent af en het afgelopen kwartaal was er een daling van 17 procent. Analisten zijn het eens dat Van Zele de juiste initiatieven heeft genomen om het uitdovende succes van digitale cinema – de bioscopen zijn stilaan allemaal gedigitaliseerd – op te vangen.

Maar er is eveneens consensus over het feit dat de transitie naar andere groeidomeinen moeilijk is en wordt.

Quote 2: Barco is meer dan digitale cinema.

De groei van projectoren voor bedrijven (videoconferentie, onderzoekscentra, enz.) en ziekenhuizen zal de terugval in digitale cinema meer dan compenseren. Ziedaar de twee domeinen die de uitdovende digitale cinema moeten opvangen.

Barco is wereldmarktleider in projectoren voor digitale cinema. Van Zele hoopt dat succes te herhalen in de lobby’s, meeting rooms en onderzoekscentra van bedrijven. De verkoopcijfers gaan zeker in stijgende lijn, maar vorig jaar kende de divisie een zwakkere verkoop in Noord-Amerika en ging de rendabiliteit gebukt onder de stijgende uitgaven voor R&D en sales & marketing.

Dat is natuurlijk eigen aan de lancering van nieuwe producten, maar het levert wel enkele lastige kwartalen op.

Quote 3: We zijn bezorgd over de impact van de euro

Ook afgelopen kwartaal had Barco last van ‘ongunstige wisselkoersen’. De technologiegroep moet met de dure euro opboksen tegen de goedkopere Amerikaanse maar zeker ook Japanse concurrenten als Hitachi, Panasonic en Sony. Kwartaal na kwartaal start het Kortrijkse bedrijf door de dure euro dus telkenmale met een achterstand.

Quote 4: Ik weet niet wat ze van plan zijn, maar als grootste aandeelhouder kan Van de Wiele zijn stempel drukken

Topman Van Zele zegt al jaren dat de divisie Defense & Aerospace (visualisatie voor vliegtuigen, luchtverkeerleiders en legers) niet meer tot de kernactiviteiten behoort en de afdeling tegen een goede prijs dus de deur uit mag. Het gaat om een niche-activiteit waarin Barco relatief klein staat tegen voornamelijk Amerikaanse spelers tegen door hun nationaliteit automatisch een voorsprong hebben voor militaire contracten. Bovendien zetten de overheden de jongste tijd stevig de schaar in hun defensie-uitgaven.

Van Zele heeft de voorbije kwartalen flink in het vet van de divisie gesneden en de marges opgekrikt, Defense & Aerospace overnameklaar gemaakt dus. Voor eind augustus moet duidelijk worden of Barco een koper vindt.

Dat Barco zijn kwakkelende poot nu plots klaar en duidelijk in de etalage zet, hoeft eigenlijk niet te verbazen. De voorbije maanden heeft de groep enkele nieuwe aandeelhouders verwelkomd, met op kop de textielgroep Van De Wiele (9,6%) en verder ook Urbain Vandeurzen en Frank Donck. En wat te denken van Go Investment Partners (3,06%), een Brits activistisch investeringsfonds.

Dat zijn stuk voor stuk aandeelhouders die niet zomaar een participatie nemen om dividenden te incasseren. Nee, ze willen wegen op het beleid, hun zeg doen. Het is dan ook niet uitgesloten dat de nakende verkoop van activiteiten is ingegeven door hun stem.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud