'Het dieptepunt bij X-Fab ligt achter ons'

X-Fab-CEO Rudi De Winter. ©saskia vanderstichele

De chipbakker X-Fab redde tijdens een moeilijke zomer met drastische kostenbesparingen de meubels en voorspelt een stevig herstel in het vierde kwartaal.

X-Fab heeft zoals voorspeld na een beroerde lente ook een moeilijke zomer achter de rug. Door de pandemie hielden veel klanten uit de autosector, de industrie en de medische sector de vinger op de knip.

De chipbakker zag de omzet in juli-september 26 procent teruglopen naar 96 miljoen dollar, aan de bovenkant van de vooropgestelde vork (91 tot 97 miljoen). X-Fab rapporteert in dollar, de belangrijkste facturatiemunt in de mondiale chipsector.

Met doorgedreven kostenbesparingen - onder meer via tijdelijke werkloosheid in de belangrijke Franse en Duitse fabrieken - wist CEO Rudi De Winter de impact van de krimp lager op de resultatenrekening in te dammen. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) kwam uit op 4,7 miljoen dollar. Een marge van net geen 5 procent en beter dan de 0 à 4 procent waar De Winter in augustus op mikte.

Na afschrijvingen en financiële lasten was de impact op de onderste lijn niettemin groot: netto was er bijna 13 miljoen of 0,10 dollar per aandeel verlies.

Voor het lopende vierde kwartaal gloort beterschap, zeker vanuit de autosector. 'We hebben het dieptepunt achter ons', zei De Winter in de telefonische conferentie met analisten. Opvallend: dat is met drie maanden vertraging dezelfde inschatting als CEO Françoise Chombar van het zusterbedrijf Melexis.

De Winter stipt aan dat vooral vanuit de autosector vanaf september een opmerkelijk beterschap merkbaar was. De helft van de 111 miljoen dollar aan bestellingen in het derde kwartaal kwam er pas vorige maand.

Voor het vierde kwartaal rekent De Winter op 120 à 127 miljoen dollar omzet. Dat is meer dan de 113 miljoen van een jaar eerder en in de buurt van de grofweg 130 à 140 miljoen per kwartaal die X-Fab voor de coronacrisis normaal draaide.

De impact van het omzetherstel op de rendabiliteit is er meteen: dit kwartaal moet de winstmarge (ebitda) 10 à 14 procent belopen. Bij de chipbakker zijn een groot deel van de kosten (ongeveer 70 procent) vast. Dat is een groot verschil met de 'fabriekloze' chipontwikkelaar (en zusterbedrijf) Melexis, die met zijn sterk variabele kostenstructuur doorheen de crisis rendabel blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud