nieuwsanalyse

Het einde van de nulrente begint in Sintra

ECB-voorziter Mario Draghi op de jaarlijkse conferentie in het Portugese Sintra ©REUTERS

Onder de Portugese zon nemen Europees centraal bankiers mentaal afscheid van tien jaar crisisbeleid.

Exact een decennium na de start van de krediet- en schuldencrisis in juni 2007 lijken Europees centraal bankiers eindelijk de tijd rijp te achten om - hoe omzichtig ook - te signaleren dat het tijd wordt om het extreem soepele beleid met miljardenstimulus en op of zelfs onder nul gebetonneerde rentes te verstrakken

Plaats van het gebeuren: Sintra. In dit exclusieve Portugese oord blazen de Europese centraal bankiers sinds enkele jaren verzamelen voor hun zomerse breinstormsessie, Amerikanen doen twee maanden later hetzelfde in Jackson Hole, hoog in de Rocky Mountains. 

Dergelijke jamborees zijn wel vaker gelegenheden om belangrijke keerpunten in het beleid te signaleren. In augustus 2014 maakte Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, vanuit Jackson Hole met één enkel zinnetje duidelijk hoe bezorgd hij wel was over de lage inflatie in eurozone.

Bazooka

Enkele maanden later haalde Draghi effectief zijn 'bazooka' boven: de massale opkoop van staats- en bedrijfsschulden met vers gedrukt geld. De teller staat intussen op 1.897 miljard euro, zeg maar het equivalent van de Belgische, Nederlandse, Oostenrijkse en Ierse economie samen. 

1.897
Sinds maart 2015 kocht de ECB al voor 1.897 miljard schulden op

Bijna drie jaar later wil Draghi nog niet over 'mission accomplished' spreken, maar met een opvallend optimistische uitspraak praatte de ECB-voorzitter vanuit Sintra gisteren wél de euro hoger. Draghi verklaarde de dreiging van deflatie, een ontwrichtend klimaat van algemene prijsdalingen, voor geweken. Beleggers trokken meteen de conclusie dat er een vervaldatum staat op het stimulusbeleid.

De euro steeg zelfs zo fors door de speculatie dat de nulrente vroeger dan gedacht op de schop kan dat een duidelijk geschrokken Frankfurt via het persbureau Bloomberg de boodschap probeerde uit te sturen dat Draghi gisteren 'misbegrepen' was. Vergeefs: na een korte inzinking hervatte de euro gewoon zijn klim

Draghi is niet de enige centraal bankier die onder de Portugese zon opvallend optimistisch klinkt en zo voor vuurwerk zorgt op de valutamarkten. Woensdag is het de beurt aan Mark Carney. Bijna een jaar geleden verlaagde de gouverneur van de Bank of England (BoE) de rente nog tot het laagste peil sinds 1694 om de Britse economie post-brexit voor een zware recessie te behoeden.

Nu de Britse economie beter dan verwacht stand blijkt te houden, lijkt ook Carney te vinden dat het stilaan tijd wordt om het beleid te normaliseren. Hij laat uitschijnen dat de voorwaarden nu vervuld lijken voor een herstel in bedrijfsinvesteringen en dat zou dan potentieel een verzwakking van de gezinsconsumptie kunnen compenseren.

En als de bedrijfsinvesteringen aantrekken, dan zal de BoE niet aarzelen om de rente te verhogen. Een verrassende quote, want tot nog toe gingen de meeste City-economen ervan uit dat de BoE de rente nog lang op de bodem zou laten.

Dit dankzij - in plaats van ondanks - de aantrekkende inflatie: die hogere inflatie vreet namelijk het reële loon van de Brit aan en dat weegt op de consumptie en dus de groei. Niet dus: 'We hebben eerder al aangeven dan we onze tolerantie voor een inflatie die boven de doelstelling stijgt, beperkt is', klinkt het. 

En ook nu reageren beleggers door fors ponden te kopen. Het is alleen nog wachten op de nuancering van de Bank of England, morgen, via Bloomberg. Een nuancering die niet zal kunnen verbergen dat Sintra het begin van het eind van de jarenlange stimulus heeft gesignaleerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud