Het nieuwe schrikbeeld: een lage rente

©AFP

Aandelenbeleggers kijken met argusogen naar de obligatiebeleggers, die een heel somber economisch scenario in de koersen verrekenen.

Wie consistentie verwacht, is in de manisch-depressieve beurswereld aan het foute adres.

Twee maanden geleden schoten beleggers in een kramp toen de Amerikaanse langetermijnrente boven 3 procent steeg, nu is net het omgekeerde de reden voor de verkoopgolf die dinsdagavond over Wall Street  rolde. De Europese beurzen delen in de klappen: de Bel20  en de EuroStoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, verliezen een klein procent. 

Toen lagen beleggers wakker van een oververhittende Amerikaanse economie, die de Amerikaanse centrale bank ertoe zou aanzetten om hard op de rem te gaan staan. Nu vreest Wall Street dat de escalerende handelsoorlog met China de Verenigde Staten na meer dan negen jaar expansie - de op één na langste in anderhalve eeuw - in een recessie duwt. 

De vraag is vooral: waar zitten de slimste jongens, op de obligatiemarkt of op de aandelenmarkt? Het is wel duidelijk dat de aandelenbeleggers met een klein hartje de obligatiecollega's in de gaten houden. En deze laatsten verrekenen een steeds somberder plaatje in de koersen. 

In de Verenigde Staten is de kortlopende rente nu even hoog als de langlopende rente. Zo'n vlakke rentecurve is uitzonderlijk en was in het verleden al vaker de voorbode van een recessie

Idem in Europa, waar in tegenstelling tot de Verenigde Staten de economie ook in 2018 al fors aan het vertragen is. Zelfs in die mate dat de Europese Centrale Bank bij monde van voorzitter Mario Draghi aangeeft dat de kortetermijnrente mogelijk nóg langer dan gepland op nul kan blijven, mogelijk zelfs tot 2020.

Die onrust heeft de Duitse lange rente naar 0,24 procent gestuurd, het laagste peil in anderhalf jaar. Dat is bijzonder opmerkelijk, gezien Draghi volgende week zo goed als zeker aankondigt dat hij vanaf 2019 stopt met de bulkinkopen van overheidsschulden.

Ondanks het vooruitzicht dat die ene grote koper - de ECB kocht sinds maart 2015 liefst 2.562 miljard schulden op - in staking gaat, zijn dus de Europese obligatiekoersen niet gezakt, integendeel.

De enige logische verklaring is dat beleggers ook in Europa uitgaan van een somber economisch plaatje, met weinig groei of inflatie. Sommige economen sluiten zelfs niet uit dat de ECB haar inkoopprogramma zal moeten reanimeren als de groei verder verslechtert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud