Het vlotte cijferwerk van KBC Ancora

©Photo News

Waarom een jaarwinst van 215 miljoen euro een non-event is.

Wie jaarresultaten uitpluizen te complex vindt, kunnen we als tegengif KBC Ancora aanraden. Je moet geen raketwetenschapper te zijn om die te doorgronden. 

Over het per 30 juni afgesloten boekjaar valt de omzet van de verankeringsholding boven KBC, 232,7 miljoen euro, voor 99,9 procent samen met de 232,5 miljoen aan dividenden die ze van de bank- en verzekeringsgroep ontving.

Trek daar de 15,1 miljoen rentelasten op de schulden en de 2,5 miljoen euro werkingkosten - plus iet of wat mysterieuze 2.000 euro 'andere kosten' - van af en je komt uit op de nettowinst van 215 miljoen euro of 2,75 euro per aandeel. 

Om het niet té makkelijk maken, voegde KBC Ancora wel een kleine complicatie toe. De holding heeft namelijk als enige actief 77,52 miljoen aandelen KBC, terwijl er 78,3 miljoen stuks KBC Ancora in omloop snel. Dus vertegenwoordigt elk aandeel KBC Ancora niet één, maar 0,99 'onderliggende' aandelen KBC. 

Tegenover dat ene actief, staat nog één passief: 356 miljoen nettoschulden, of 4,55 euro per aandeel. Om de intrinsieke waarde van het aandeel te berekenen moet je de KBC-beurskoers - 61,20 euro vrijdagavond -  met 0,99 vermenigvuldigen en daar 4,55 euro van aftrekken.

Resultaat: 56,04 euro. De huidige beurskoers van KBC Ancora, 43,52 euro, impliceert dus een korting van goed 22 procent. De korting is zo goed als stabiel tegenover begin dit jaar (21%). KBC Ancora (-17%) is dit jaar forser gezakt dan KBC zelf (-13%), maar daar staat tegenover dat de nettoschuld licht is toegenomen. Dat komt omdat de holding eind december al het voorschotdividend van KBC had ontvangen, maar dat zelf pas in juni naar de eigen aandeelhouders doorsluisde.  

KBC Ancora keerde eerder al over het boekjaar een dividend uit van 2,61 euro per aandeel en liet zo 204,4 miljoen naar de aandeelhouders vloeien. KBC Ancora controleert samen met Cera 21 procent van KBC. Vennoten van het niet op de beurs genoteerde Cera kunnen bij uitstap hun D-aandeel Cera ruilen voor 4,2 aandelen KBC Ancora. Zo'n uitstap kan wel alleen tijdens de eerste helft van het kalenderjaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect