Advertentie

Hoe erg is de piekende inflatie voor beleggers?

Een aandelenhandelaar op de New Yorkse beursvloer. ©AFP

De aandelenmarkten stonden de jongste dagen onder druk omdat de inflatievrees van beleggers sterk is toegenomen. Blijft de inflatie hoog, hoe reageren de centrale banken en wat moeten beleggers doen?

De beleggers werden woensdag opgeschrikt door veel hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers. De inflatie in de VS steeg in april naar 4,2 procent, het hoogste peil sinds 2008. De kerninflatie, zonder voeding en energie, klom naar 3 procent, het hoogste niveau sinds 1996. Eind vorige week had het Amerikaanse jobrapport al tot zenuwachtigheid geleid, omdat daaruit bleek dat de stijging van de lonen versnelt.

De inflatievrees voedt de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) vroeger dan verwacht de rente zal optrekken en daardoor stijgt de langetermijnrente. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor de beurzen. Daarom daalden de aandelenmarkten de jongste dagen, maar donderdag herstelden de Europese beurzen lichtjes. Vooral technologieaandelen kregen klappen, omdat zij het meest rentegevoelig zijn. Ook andere aandelen stonden onder druk. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq noteert 7 procent onder zijn recente piek op 26 april. De Dow Jones en de meeste Europese beurzen beperken de schade voorlopig tot zowat 2 procent.

Waarom stijgt de inflatie?

De hogere inflatie is het gevolg van een combinatie van factoren. In de eerste plaats doen de heropening van de economie en stimulus van regeringen en centrale banken de vraag naar sommige goederen en diensten sterk stijgen, vooral in de VS. Het aanbod kan de toename van de vraag niet volgen, omdat er een tekort bestaat aan sommige grondstoffen en onderdelen, zoals chips. Grondstoffen werden fors duurder en het recordaantal vacatures doet de stijging van de lonen versnellen.

Het aanbod kan de stijgende vraag naar goderen en diensten niet volgen.

Bovendien is de vergelijkingsbasis erg laag. De nieuwe inflatiecijfers vergelijken de prijzen van april 2021 met die april 2020. De prijzen van energie en sommige andere producten waren een jaar geleden erg laag, omdat de start van de coronacrisis de vraag naar sommige producten deed instorten. In de VS zakte de prijs van ruwe olie in april vorig jaar zelfs even onder nul.

In Europa is de inflatie minder hoog, onder meer omdat het economisch herstel hier zwakker is dan in de VS. De inflatie in de eurozone blijft lager dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB).

Is de stijging van de inflatie tijdelijk?

De bestuurders van de Fed geloven van wel. Zij verwachten dat de inflatie in 2022 terugvalt naar 2 procent. De Fed streeft naar een gemiddelde inflatie van 2 procent. Omdat de inflatie de jongste jaren lager was dan de doelstelling wil de Fed de inflatie enige tijd boven 2 procent doen stijgen. Ook de meeste economen verwachten dat de inflatie terugvalt naar 2 procent.

De inflatieverwachtingen van consumenten en beleggers zijn toegenomen.

Niet iedereen is het daarmee eens. De inflatieverwachtingen van consumenten en beleggers op lange termijn zijn duidelijk toegenomen. De inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt voor de VS zijn voor de komende tien jaar gestegen naar ruim 2,5 procent, het hoogste peil sinds 2013. Dat is meer dan de doelstelling van de Fed. Hogere inflatieverwachtingen kunnen tot gevolg hebben dat werknemers hogere lonen eisen.

Amerikaanse ondernemingen zijn bereid hogere lonen te betalen om voldoende personeel te vinden, blijkt uit recente cijfers. De angst voor besmetting door het coronavirus, de tijdelijke verhoging van de werkloosheidsuitkeringen, een tekort aan kinderopvang voor mensen die thuis moeten werken en vervroegde pensionering tijdens de pandemie dunden het aanbod van arbeidskrachten uit. Het is moeilijk in te schatten hoe duurzaam dat effect is.

Zal de Fed sneller de rente verhogen?

Volgens rentetermijncontracten is er 80 procent kans dat de Fed al tegen eind 2022 de rente optrekt om de inflatie onder controle te houden. Dat is veel vroeger dan de Fed zelf aangeeft. De bestuurders van de Fed signaleerden in maart dat ze minstens tot eind 2023 het nulrentebeleid voortzetten. Veel economen verwachten dat de Fed in 2023 de rente begint te verhogen.

De eerste renteverhoging van de ECB laat wellicht langer op zich wachten. Frankfurt voorspelt dat de inflatie minstens tot eind 2023 lager blijft dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’.

Blijven de beurzen dalen en wat moeten beleggers doen?

'De techaandelen duwen de rest mee naar beneden’, zegt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. ‘Beleggers nemen winst op waardeaandelen na de recente sterke stijging. Normaal krijg je enkele keren per jaar een correctie van 5 à 10 procent. Er is hoop dat het daarbij blijft en dat stilaan koopjesjagers opduiken. Maar je kan een slechter scenario niet uitsluiten.’

De beursvooruitzichten op langere termijn blijven positief. Maar ik zou nu niet kopen.
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

Gijsels merkt op dat hij positief blijft over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten op langere termijn. ‘De reële rente is negatief en cash is niet interessant. Maar ik zou nu niet kopen. Je moet niet proberen een falling knife (vallend mes) op te pakken. Voor de brede aandelenmarkt stabiliseert, moeten eerst de technologieaandelen stabiliseren. Ik verwachtte een volatiele zomer, maar die is nu al begonnen.’

De strateeg merkt op dat er gelijkenissen zijn met het einde van 2018. ‘De fundamentals waren toen goed, maar de beurzen kregen klappen omdat beleggers bijkomende renteverhogingen verwachtten in 2019. Die renteverhogingen kwamen er niet en de beurzen veerden op begin 2019. Nu gelooft de markt niet dat de Fed minstens tot eind 2023 zal wachten om de rente te verhogen.’

Welke invloed heeft de stijgende inflatie op de Belgische lonen en rente?

De Belgische inflatie is met 1,2 procent nog altijd laag. Het Federaal Planbureau ziet de inflatie de komende maanden geleidelijk versnellen naar 2,3 procent in december. De economische denktank van de overheid verwacht dat de spilindex in oktober wordt overschreden. Dat zou betekenen dat de sociale uitkeringen in november en de lonen van de ambtenaren in december elk met 2 procent stijgen. De loonindexering in de privésector verschilt van sector tot sector.

Net als in de rest van de wereld is ook de Belgische langetermijnrente gestegen. De tienjaarrente steeg donderdag naar 0,25 procent, tegenover een dieptepunt van -0,43 procent in december vorig jaar. Daardoor is ook de rente op hypothecaire kredieten gestegen, zij het veel minder dan de marktrente. De gemiddelde rente voor woonkredieten met een vaste rente op 20 jaar bedraagt 1,38 procent, tegenover een dieptepunt van 1,23 procent een drietal maanden geleden, blijkt uit cijfers van Immotheker. Volgens spaargids.be doet zo’n rentestijging voor een lening van 200.000 euro de maandelijkse aflossing stijgen van 939,83 naar 953,30 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud