Advertentie
analyse

Hoe interessant zijn de hekkensluiters van de Bel20?

D'Ieteren ging onderuit door de perikelen bij Volkswagen. Maar is het daarom een koopje? ©Bloomberg

Met een rendement van ruim 12 procent sinds Nieuwjaar heeft de Bel20 er tot dusver een boerenjaar opzitten. Toch bleef meer dan de helft van de Bel20’ers achter op de index. Bij welke van die achterblijvers mag u nog rekenen op een inhaalbeweging?

Toenemende zorgen over de Chinese economie, grondstoffenprijzen die maar blijven kelderen en een matige economische groei: het lijkt de Brusselse beleggers allemaal niet erg te deren. Ondanks de soms dramatische headlines heeft de Brusselse beurs er tot dusver nog altijd een erg puik jaar op zitten.

Groeiende zorgen over China, een dreigende implosie van de eurozone en knagende twijfel over de toekomstige economische groei: het lijkt beleggers toch niet allemaal zoveel te deren.

De Bel20, de index met de twintig belangrijkste aandelen op Euronext Brussel, boekte sinds Nieuwjaar al een winst van 9,6 procent. Als we de uitgekeerde dividenden erbij rekenen, bedroeg het totale rendement zelfs 12 procent. Maar in de Bel20 zitten een tiental namen die achterop hinken. Een beetje belegger vraagt zich dan ook af of daar geen koopkans in zit. Wij gingen na welke Bel20’ers nog mogelijkheden bieden.

©MEDIAFIN

Bpost: +10%

Met een rendement van 10 procent sinds Nieuwjaar blijft het postbedrijf nipt achter op de Bel20. Sinds Bpost begin vorige week sterke kwartaalcijfers vrijgaf, is het aandeel aan een inhaalbeweging bezig. Bpost trok voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachtingen op. De daling van de brievenpost is minder erg dan gevreesd en het binnenlandse pakjesvervoer blijft meer inkomsten genereren. Tegelijkertijd slaagt Bpost erin de kosten te drukken.

©Photo News

De voorbije maanden stond het aandeel ook onder druk omdat er geen duidelijkheid was over het nieuwe beheerscontract voor het bedrijf. Maar nu de regering daar eind oktober de knoop over doorhakte - Bpost weet eindelijk wat ze de komende vijf jaar ontvangt voor het uitvoeren van dat contract - is ook dat obstakel van de baan.

Telenet: + 10%

Telenet baadt in de koopadviezen - 13 ‘buys’ tegen 5 analisten die adviseren om gewoon bij te houden en 2 die zeggen dat je moet verkopen. Maar toch blijft Telenet met een return van 10 procent sinds Nieuwjaar wat achter op de Bel20.

Onder de analisten zijn de meningen verdeeld over welke kant het nu uit moet met Telenet. Ruben Devos van KBC Securities verlaagde onlangs zijn advies omdat hij weinig elementen ziet die de aandelenkoers op korte termijn een extra duw in de rug kunnen geven. Telenet zal de komende kwartalen veel energie moeten steken in de integratie van de mobilofoniegroep BASE. Concurrent Mobistar zal binnenkort ook bundels met mobiele telefonie, tv en internet kunnen aanbieden als de overheid instemt dat de kabel voor iedereen wordt opengesteld. Telenet zou dan minder makkelijk dan vroeger de prijzen kunnen optrekken, zegt Devos. Volgens de analist gaat Telenet mogelijk wel eigen aandelen inkopen. Daardoor zou de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Telenet, Liberty Global, zijn belang in het bedrijf kunnen optrekken zonder een cent te moeten betalen.

ING-analist Emmanuel Carlier is niet zo zeker van dat laatste. Hij houdt wel rekening met een bod van Liberty Global. Volgens Carlier is Telenet goedgeplaatst om te profiteren van de consolidatiegolf die op til is in de telecomsector. Met dat in het achterhoofd is Telenet volgens hem wel interessant. Nog een reden waarom Carlier recentelijk aanraadde Telenet in de portefeuille te behouden is dat de synergievoordelen van de overname van BASE nog niet helemaal in de koers verwerkt zijn.

GBL: +8%

De holding werd na de publicatie van de kwartaalcijfers vorige week getrakteerd op een reeks koersdoelverhogingen. Analist Hans D’Haese van Degroof Petercam rekent erop dat GBL binnen de twaalf maanden rond 84 euro zal schommelen. ‘Dat impliceert een klim met zo’n 12 procent’, stelt D’Haese. ‘De groep noteert met een korting van 21 procent ten opzichte van de waarde van zijn investeringsportefeuille. Dat is lager dan in het verleden, en ik denk dat die ‘discount’ in de nabije toekomst nog meer zal dalen. Beleggers beginnen de nieuwe investeringsstrategie van GBL dan ook te appreciëren.’

‘Toen GBL drie jaar geleden die koerswijziging inluidde door de Zwitserse dienstengroep SGS over te nemen was de kritiek dat de timing niet perfect was en dat de overname te duur was. Maar met de andere investeringen in Umicore, Ontex en onlangs nog in Adidas bleek GBL wel op het juiste moment te hebben beslist. Bovendien is het management ook veel transparanter in zijn communicatie’, besluit D’Haese. ‘Dat de verloning van de toplui deels afhangt van de koers van GBL, helpt natuurlijk ook.’

Cofinimmo: +6%

Analisten waren bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers aangenaam verrast dat de vastgoedgroep de rentelasten fors heeft kunnen verlagen. Cofinimmo had vorig jaar al een dure indekking tegen een renteklim geschrapt en plukt nu ook de vruchten van het goedkopegeldbeleid. ‘Dat het aandeel toch minder presteerde dan de Bel20, komt wellicht omdat Cofinimmo nog altijd wordt gezien als een belegging in weinig renderende Brusselse kantoren’, zegt analist Henri Quadrelli van Société Générale.

‘Nochtans is de groep al een tijd volop in zorgvastgoed aan het investeren. De waarde van dat vastgoed is aan het stijgen. Van alle vastgoedaandelen die we volgen, heeft Cofinimmo ook de huurcontracten met de langste looptijd: 10,9 jaar. Als belegger heb je daardoor een goed zicht op de toekomstige cashflows, die ook de basis vormen voor de dividenden. Het dividendrendement bedraagt netto 4,2 procent, het gemiddelde in de Europese vastgoedbranche is ongeveer 4 procent.’

Proximus: +5%

Proximus verhoogde vorige maand voor de tweede keer in een jaar tijd zijn verwachtingen. De telecomgroep mikt nu op een 5 procent hogere bedrijfswinst in 2015. Alleen vind je van dat optimisme niet al te veel terug in de aandelenkoers. Een kleine twee weken na de publicatie van de kwartaalcijfers is het aandeel 2 procent gezakt. En ook het trackrecord sinds Nieuwjaar kon indrukwekkender: een winst van 5 procent, inclusief dividenden.

‘In september mislukte de geplande fusie tussen de Deense dochters van de Noorse telecomoperator en zijn Zweedse concurrent TeliaSonera,’ legt een analist uit. ‘Totnogtoe sprak iedereen over een nakende consolidatiegolf in de telecomsector. Maar nu de Scandinavische deal uitblijft, vragen steeds meer mensen zich af of die golf er wel komt.’

Buitenlandse beurshuizen kijken ook kritischer naar Proximus dan de Belgische, zegt de analist, die anoniem wenst te blijven. ‘Grote huize, zoals JP Morgan, Merrill Lynch of Goldman Sachs, denken dat Mobistar schade kan berokkenen aan Proximus en Telenet als het bundels met telefonie, internet en tv zal aanbieden. Belgische analisten staan daar wat sceptischer tegenover.’

D’Ieteren: +5%

De autospecialist kende een uitstekend parcours in het eerste halfjaar, verloor alle winst tijdens de beurscorrectie in de zomer, klom na beter dan verwachte halfjaarcijfers weer uit het dal, maar werd dan geveld door de emissiefraude bij Volkswagen. D’Ieteren schortte de verkoop van zowat een kwart van zijn modellen op. Onzekerheid troef dus, omdat nog niet duidelijk is in welke mate klanten zullen afhaken en hoe de kosten zullen oplopen.

De autoglashersteller Belron, bij ons bekend van Carglass, doet het wel goed. Omdat Belron internationaal actief is, geniet de beglazer van de lage euro. Belron timmert intussen verder aan de expansie, met overnames in Duitsland en Nederland, al werden de activiteiten in China stopgezet. Maar ook de concurrentie neemt toe.

KBC Securities verlaagde eind vorige week de rating voor D’Ieteren van ‘opbouwen’ naar ‘houden’. Conclusie: er zijn te veel onzekerheden over het VW-schandaal om het aandeel nu te kopen.

Bekaert: -1,1%

De staalkoord- en coatingspecialist kreeg een stevige tik na lager dan verwachte omzetcijfers in het derde kwartaal. Die zijn te wijten aan de lagere grondstoffenprijzen en de prijzenslag in China.

Toch suggereert ING-analist Filip De Pauw gebruik te maken van de koerszwakte om bij te kopen. De grote oorzaak van de gekrompen omzet ligt immers bij de lagere prijzen voor walsdraad, een belangrijke grondstof voor Bekaert. Het bedrijf moet die lagere prijzen ook doorrekenen aan zijn klanten. ‘Maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn onveranderd gebleven’, zegt De Pauw. ‘De vraag uit de auto-industrie blijft sterk, de recente overnames doen het goed en Bekaert ziet geen sterke daling van de verkoop in China.’

Bekaert wijst echter op de zwakkere olie- en gasmarkten en ook in Latijns-Amerika zijn de omstandigheden moeilijk. ‘Bekaert bevestigde desondanks dat de marges zullen verbeteren in 2015. De grootste positieve verrassing is dat de nettoschuld met bijna 120 miljoen euro is afgenomen omdat het werkkapitaal is gedaald en het bedrijf degelijke kasstromen genereert’, vat De Pauw samen.

Befimmo: -3%

Befimmo is na Care Property Invest de slechtst presterende vastgoedverhuurder van de Brusselse beurs dit jaar. Inclusief het dividend kijken aandeelhouders tegen een verlies aan van bijna 3 procent. Nochtans verhoogde het bedrijf de verwachtingen na een meevallend kwartaalrapport. De analisten zijn neutraal. Het grote probleem is dat de vraag naar kantoren in het Brusselse noordkwartier, waar Befimmo veel gebouwen heeft, ondermaats blijft. De bezettingsgraad daalde al van 94,1 naar 93,7 procent. Positief is de lange duurtijd van de huurcontracten (gemiddeld 8,6 jaar) en dat overheden, die doorgaans trouwer zijn, goed zijn voor twee derde van het klantenbestand. Rijk zal u met Befimmo niet worden, maar de risico’s zijn aan de lage kant.

Solvay: -8%

Solvay verbaasde de markt met kwartaalcijfers die een pak boven de verwachtingen uitkwamen. Kostenbesparingen, de gunstige wisselkoerswind en de blijvend hoge vraag naar polymeren (grondstof voor onder meer plastics en nylon) en silicium (voor onder meer bouwmaterialen, halfgeleiders) stuurden de bedrijfswinst 14 procent hoger.

152
Solvay staat voor zijn eerste kapitaalverhoging in 152 jaar. Dat weegt op de koers.

De markt is echter ongerust over de overname van het Amerikaanse Cytec. Cytec staat sterk in de ontwikkeling van lichte, sterke en hittebestendige kunststoffen voor auto’s, vliegtuigen en de ruimtevaart en opent nieuwe markten voor Solvay. ‘Maar de overname is tegen 14,7 keer de ratio bedrijfswaarde (beurswaarde + schulden) tegenover de cashflow duur’, stelt analist Wim Hoste van KBC Securities. Ook  de nakende kapitaalverhoging - de eerste in 152 jaar - om de overname van Cytec te financieren weegt op de koers. De meeste analisten zijn echter optimistisch over Solvay. ‘Zelfs rekening houdend met de overname, is Solvay zowat 20 procent goedkoper dan de sector’, stelt Filip De Pauw van ING.

Engie: -15%

De Franse energiereus Engie, eigenaar van het Belgische Electrabel, heeft het niet onder de markt. De energieprijzen kregen onder impuls van de lage oliekoers een tik. Daarnaast woog de ellende met de Belgische kerncentrales op de koers. .

Maar het ergste leed lijkt geleden. De Belgische ‘scheurtjescentrales’ mogen allicht heropgestart worden voor het einde van dit jaar. Van de 30 analisten die Engie opvolgen, hanteert er slechts één een verkoopadvies. Twee derde raadt aan te kopen. Engie belooft dat het dividend de allereerste prioriteit blijft. Helaas moet u op het brutorendement van zowat 6 procent zowel in Frankrijk als in België belastingen betalen.

Delta Lloyd: -61%

Met een verlies van 61 procent is de verzekeraar Delta Lloyd de pineut van de Bel20. De Nederlandse koekoek in de index krimpt al maanden wegens de onzekerheid over zijn kapitaalsterkte. Beleggers vrezen nog altijd een kapitaalverhoging omdat er iets moet gebeuren om de zwakke balans op te krikken. De meeste analisten raden aan afzijdig te blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud