Hoeveel banen creëerden de VS in juni?

Miljoenen Amerikanen zitten zonder werk. ©Bloomberg

De sterk teruggeschroefde coronamaatregelen zouden in juni voor miljoenen extra banen hebben gezorgd.

De belangrijkste economische indicator van de week komt donderdag naar buiten: het Amerikaanse jobcijfer. Dat banenrapport komt er normaal altijd op vrijdag, maar omdat de Amerikanen dan aan de barbecue gaan voor Independence Day is het cijfer donderdag al beschikbaar.

Volgens een peiling van het persbureau Bloomberg rekenen economen op 3,1 miljoen extra banen. De economen van ING zijn wat optimistischer en gaan uit van een toename met 3,5 miljoen jobs. 'Door de heropening in meerdere staten zouden we een forse klim moeten zien van het aantal banen dat de Amerikaanse economie in juni creëerde.'

Niet euforisch

Toch zijn de ING-economen ook niet euforisch. 'Miljoenen Amerikanen zitten zonder werk. En de Google Mobility-index wijst in belangrijke staten als New York nog altijd op een lager dan normale activiteit bij gezinnen en ondernemers. '

Inmiddels dreigt nog een ander risico voor de banenmarkt: de tweede coronagolf. Want in tegenstelling tot Europa laten de VS geen dalend aantal nieuwe besmettingen zien. Vooral in de zuidelijke en westelijke staten loopt het dagelijkse aantal nieuwe infecties zeer snel op.

De nieuwe besmettingsgolf kan beleidsmakers ertoe aanzetten de coronamaatregelen weer te verstrakken. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid de economische activiteit wederom doen dalen, zodat de arbeidsmarkt weer een nieuwe klap krijgt.

Vorige maand verblufte de Amerikaanse economie nog met een jobrapport dat veel beter dan verwacht was. Toen kwamen er 2,5 miljoen banen bij, terwijl economen ervan uitgingen dat 7,6 miljoen banen zouden sneuvelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud