Advertentie
Advertentie

Hoge rente doet inkoop eigen aandelen terugvallen

Aandelenhandelaars op de vloer van de beurs van New York ©REUTERS

De wereldwijde inkoop van eigen aandelen is in 2023 met 14 procent gedaald naar 1.110 miljard dollar. De daling was het grootst in de VS, Zwitserland en Australië.

Na recordaankopen in 2022 is de inkoop van eigen aandelen door beursgenoteerde bedrijven in 2023 teruggevallen, blijkt uit cijfers van vermogensbeheerder Janus Henderson. De waarde van de 'buybacks' van 1.200 grote ondernemingen daalde met 14 procent naar 1.110 miljard dollar (1.025 miljard euro). De inkopen blijven wel hoger dan voor de pandemie.

Nu de rente hoog is, betalen bedrijven schulden af en is er minder geld voor aandeleninkopen.

Ben Lofthouse
Hoofd 'aandeleninkomen' Janus Henderson
Advertentie

'De hoge rente heeft een rol gespeeld', zegt Ben Lofthouse, hoofd 'aandeleninkomen' bij Janus Henderson. 'Wanneer schulden goedkoop zijn, is het zinvol voor bedrijven om meer te lenen en de opbrengst te gebruiken om duur aandelenkapitaal af te lossen. Nu de rente hoog is, betalen sommige bedrijven schulden af. Ze gebruiken daarvoor cash die anders misschien naar aandeleninkoop zou zijn gegaan.'

Amerikaanse taks

In absolute cijfers was de daling van de aandeleninkopen het grootst in de VS. Daar daalden de buybacks met 17 procent naar 773 miljard dollar. De VS zijn nog altijd goed voor zowat 70 procent van de wereldwijde aandeleninkopen. Vooral de technologiebedrijven Microsoft, Meta en Apple hebben minder aandelen ingekocht.

Europa was een uitzondering op de wereldwijde trend, want hier stegen de aandeleninkopen.

Aandeleninkopen werden vorig jaar duurder voor Amerikaanse ondernemingen, omdat zij sinds 1 januari 2023 zijn onderworpen aan een taks van 1 procent. De Amerikaanse president Joe Biden wil die taks optrekken naar 4 procent.

Europa was een uitzondering op de wereldwijde trend, want op het Europese vasteland stegen de aandeleninkopen met 2,9 procent naar 146 miljard dollar. De buybacks bereikten een recordhoogte in Italië, Spanje, Noorwegen en België (AB InBev en KBC). De grootste daling vond plaats in Zwitserland, waar Nestlé zijn inkoopprogramma halveerde.

Tech en gezondheid

Buiten de VS zijn Britse bedrijven met 64 miljard dollar de grootste kopers van eigen aandelen. Shell is de grootste niet-Amerikaanse inkoper, maar kocht minder dan het jaar ervoor.

In Azië en Oceanië (zonder Japan) waren ondernemingen het minst geneigd om aandelen in te kopen. Daar zakten de inkopen met 40 procent, vooral omdat de Australische grote banken minder actief waren. De cijfers van Japan zijn nog niet beschikbaar, omdat de meeste bedrijven de resultaten van het op 31 maart afgesloten boekjaar nog moeten publiceren.

Vooral ondernemingen van de sectoren technologie, gezondheidszorg en financiële diensten kochten minder eigen aandelen. Telecombedrijven, banken en autoproducenten kochten meer eigen aandelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.