Hoger plafond pensioensparen geen succes

Bij Belfius opteerde slechts 1 procent van de klanten met een pensioenspaarfonds voor het hoogste plafond. ©ANP XTRA

Slechts een kleine minderheid van de pensioenspaarders heeft in 2019 het hoger maximumbedrag van 1.260 euro gespaard, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

Pensioenspaarders hebben sinds 2018 twee opties. Ze kunnen net als vroeger een lager bedrag sparen met een fiscaal voordeel van 30 procent of een hoger bedrag met een fiscaal voordeel van 25 procent. In 2019 bedroeg het lage plafond 980 euro en hoge plafond 1.260 euro.

In 2019 waren voor het tweede jaar op rij weinig pensioenspaarders bereid meer te sparen en vrede te nemen met een fiscaal voordeel van 25 procent.

1
procent
Bij Belfius opteerde slechts 1 procent van de klanten met een pensioenspaarfonds voor het hoogste plafond.

Bij BNP Paribas Forts kozen slechts 6,9 procent van de spaarders met een pensioenspaarfonds en 3,5 procent van de spaarders met een verzekering voor het hoge plafond, tegenover respectievelijk 6 en 3,4 procent in 2018.

Bij Belfius liggen die percentages nog veel lager. Daar opteerde slechts 1 procent van de klanten met een fonds en een 'heel beperkt' aantal klanten met een verzekering voor het hoogste plafond.

Oudere spaarders

Ook bij middelgrote banken is de populariteit van het hoog plafond beperkt. De percentages variëren van 2,3 procent bij Crelan tot 6 procent bij Argenta.

AXA Bank signaleert dat het percentage van de spaarders dat koos voor het hoogste plafond is gedaald van 8 procent in 2018 naar 5,4 procent in 2019. Belfius en AXA merken op dat vooral oudere spaarders het hoogste plafond kiezen.

Omdat verscheidene banken in 2018 pas erg laat hun klanten de kans gaven te kiezen voor het hogere plafond had men kunnen verwachten dat in 2019 meer spaarders voor die optie zouden kiezen. Maar dat gebeurde slechts bij een paar banken.

Beperkt voordeel

De wellicht belangrijkste reden is dat het extra fiscaal voordeel beperkt is. Wie 980 euro spaarde met een fiscaal voordeel van 30 procent krijgt van de overheid een cadeau van 294 euro. Wie 1.260 euro spaarde met een fiscaal voordeel van 25 procent krijgt een bonus van 315 euro. Een extra spaarinspanning van 280 euro levert dus een bijkomend voordeel op van amper 21 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud