Hongarije blijft op honger zitten

De Hongaarse eerste minister, Viktor Orban, jaagde zowel het IMF als de Europese Unie op de kast met zijn politieke spelletjes.

De Hongaarse schatkist is er vandaag niet in geslaagd om de verhoopte 45 miljard forint te veilen. Ze bleef steken op 35 miljard, omgerekend 140 miljoen euro. Beleggers wachten op een akkoord tussen Hongarije, de Europese Unie en het IMF.

Boedapest had voor de beleggers schatkistcertificaten op 1 jaar in de aanbieding. Die hadden daar evenwel maar weinig zin in. Het kortlopend papier ging de deur uit tegen 9,96 procent.

Bij een vorige veiling op 22 december was dat 7,91 procent. Het is al geleden van april 2009 dat de schatkist zoveel rente moest bieden.

Beleggers vrezen dat de gesprekken tussen de Hongaarse regering, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds niet hernomen worden. Hongarije heeft de Europese Unie en het IMF om een hulppakket van 15 tot 20 miljard euro gevraagd.

Die laatste twee braken de gesprekken vorige maand af nadat was gebleken dat de overheid wetgeving aan het voorbereiden was die de onafhankelijkheid van de centrale bank in het gedrag zou brengen.

Boedapest heeft nochtans dringend nood aan een oplossing om zich op de markten te kunnen blijven financieren.

Zowel Standard & Poor's als Moody's heeft de kredietscore van het land al afgewaardeerd naar de rommelstatus.

De bevoegde minister voor de onderhandelingen, Tamas Fellegi, liet vandaag verstaan bereid te zijn de voorwaarden te bespreken. Toch lijken de markten eerst te willen zien vooraleer te geloven.

Ook de forint voelt de klappen van de zweep. De munt zakte met een half procent naar zijn laagste peil ooit tegenover de euro. Een euro is nu 321,9 forint waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud