Hoofdeconoom ECB ziet financiering bedrijven verslechteren

Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank. ©Bloomberg

ECB-hoofdeconoom Philip Lane vreest dat de moeilijker toegang van ondernemingen tot financiering het economisch herstel zal afremmen.

'De snelle reactie van het monetair beleid is er tot dusver in geslaagd een stijging van de financieringskosten te voorkomen', zei Lane donderdag in een toespraak. 'Maar ik zie wat verontrustende signalen in recente enquêtes.'

De enquête wijst op een algemene verstrakking van de kredietvoorwaarden van de banken.
Philip Lane
Hoofdeconoom ECB

Lane verwijst naar de jongste peiling van de ECB bij de banken. 'De enquête van oktober wijst op een algemene verstrakking van de kredietvoorwaarden. De banken wijzen op de risico's van de huidige economische omgeving en de dalende kredietwaardigheid van ontleners.'

'De boodschap van een andere peiling bij kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) is gelijkaardig', signaleert Lane. 'Kmo's verwachten dat de beschikbaarheid van financiering zal verslechteren.' De hoofdeconoom vreest een negatieve wisselwerking tussen de moeilijker financiering van bedrijven en de economische activiteit.

Ultragoedkope leningen

Daarom zal de ECB op 10 december wellicht maatregelen aankondigen die de kredietverlening van banken aan bedrijven en gezinnen ondersteunen. Economen verwachten dat Frankfurt zijn programma van ultragoedkope leningen aan banken zal verlengen of uitbreiden. De banken kunnen bij de ECB geld lenen tegen een rente van -1 procent als ze hun kredietverlening op peil houden.

Tot voor enkele weken voorspelden economen dat de ECB vooral via extra obligatieaankopen de economie zou ondersteunen. Maar de centrale bank vraagt zich af of die aankopen nog veel impact hebben.

'Sommige bestuurders zeggen dat bijkomende obligatieaankopen misschien niet meer dezelfde impact hebben op de financieringsvoorwaarden en de reële economie als eerder dit jaar.' Die bedenking staat in de notulen van de jongste bestuursvergadering van de ECB, die plaatsvond op 29 oktober. De bestuurders merken op dat de markten zijn gestabiliseerd sinds de ECB in maart haar pandemieprogramma van obligatieaankopen lanceerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud