Advertentie

Hoogste inflatie in tien jaar uitdaging voor ECB

De hoge inflatie is onder meer te wijten aan de forse stijging van de energieprijzen. ©ANP

De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar 3 procent, het hoogste peil sinds 2011. De Europese Centrale Bank (ECB) gelooft dat de hoge inflatie tijdelijk is.

De levensduurte in de eurozone stijgt sneller dan verwacht. De inflatie steeg in augustus naar 3 procent, tegenover 2,2 procent in juli. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden 2,7 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, klom naar 1,6 procent, versus 0,7 procent in juli.

De forse toename van de inflatie is het gevolg van verscheidene factoren. De prijsstijging van goederen verviervoudigde tot 2,7 procent jaar op jaar, omdat bedrijven de hogere kosten van grondstoffen en transport doorrekenen. Ook de timing van de zomerkoopjes speelt een rol. Meerdere landen stelden vorig jaar de solden uit van juli naar augustus vanwege de coronacrisis. Daardoor was kleding in augustus vorig jaar goedkoop.

Ook de snellere stijging van de energieprijzen duwde de inflatie omhoog. Energie is 15,4 procent duurder dan een jaar geleden. Intussen blijft de tijdelijke Duitse btw-verlaging in de tweede helft van vorig jaar de inflatie opkrikken. Dat effect blijft duren tot en met december.

De essentie

  • De inflatie in de eurozone steeg in augustus naar 3 procent, het hoogste peil in tien jaar.
  • De toename van de inflatie is te wijten aan het doorrekenen van kostenstijgingen, de gewijzigde timing van de zomerkoopjes en de forse stijging van de energieprijzen.
  • De inflatie is veel hoger dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB).
  • De ECB is ervan overtuigd dat de hoge inflatie tijdelijk is.

Inflatiedoelstelling

De hoge inflatie vormt een uitdaging voor de communicatie van de ECB. Frankfurt streeft naar 2 procent inflatie op middellange termijn. De inflatie is nu veel hoger. 'De nieuwe cijfers zullen wat klamme handen veroorzaken, maar ze zijn geen duidelijke aanwijzing van een structureel hogere inflatie', zegt ING-econoom Bert Colijn. Toch zal de hoge inflatie in Duitsland wellicht de kritiek over het soepel geldbeleid van de ECB aanwakkeren.

De ECB is ervan overtuigd dat de inflatie in 2022 weer onder de doelstelling van 2 procent daalt.

Maar de ECB is ervan overtuigd dat de inflatie in 2022 weer onder de doelstelling van 2 procent daalt. Philip Lane, de hoofdeconoom van de ECB, signaleerde vorige week dat de lonen niet sterk stijgen. Dat beperkt het risico van een opwaartse loon-prijsspiraal en daarom lijkt de ECB niet van plan om snel haar stimulus af te bouwen.

Ook veel andere economen verwachten dat de inflatie volgend jaar vertraagt. Toch ziet Colijn een paar risico's. Hij vraagt zich af hoeveel kostenstijgingen bedrijven nog zullen doorrekenen in de goederenprijzen. Bovendien rijst de vraag hoeveel de prijzen van diensten zullen stijgen bij de heropening van de economie. De ING-econoom merkt op dat kappers en de horeca hun prijzen al hebben verhoogd.

ECB-vergadering

De ECB vergadert volgende week donderdag en moet dan beslissen of ze in het vierde kwartaal veel obligaties blijft kopen. Ze heeft die aankopen vanaf maart verhoogd om de stijging van de langetermijnrente te stoppen. De lange rente is de jongste maanden teruggevallen, maar ze veerde dinsdag op. De Duitse tienjaarsrente steeg na de publicatie van de inflatiecijfers van -0,43 naar -0,38 procent en de Belgische rente van -0,10 naar -0,05 procent.

De ECB beslist volgende week of ze ook in het vierde kwartaal veel obligaties blijft kopen.

Lane suggereerde dat volgende week geen grote aanpassing van het monetair beleid moet worden verwacht. Hij onderstreepte dat de ECB vastbesloten is om gunstige financieringsvoorwaarden te handhaven.

Maar sommige ECB-bestuurders sturen aan op een koerswijziging. De Oostenrijkse bestuurder Robert Holzmann wil de obligatieaankopen in het vierde kwartaal verminderen. Hij vindt dat de ECB volgende week moet bespreken hoe ze de overgang zal maken van de noodstimulus om de coronacrisis op te vangen naar de monetaire stimulus om de inflatiedoelstelling te bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud