Hoop op forse stimulus ECB duwt rente lager dan ooit

ECB-bestuurder Olli Rehn pleit voor een pakket maatregelen met ‘veel impact'. ©REUTERS

Olli Rehn, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft donderdag gepleit voor een pakket stimuli dat de verwachtingen overtreft.

Het pakket maatregelen waarover de ECB op 12 september een beslissing neemt, moet ‘veel impact hebben en significant zijn’, zei Rehn in een interview met The Wall Street Journal. Hij merkte op dat het beter is meer te doen dan wat de markt verwacht dan minder. Rehn sluit niet uit dat de ECB aandelen zal kopen, maar zei dat de beslissing afhangt van een analyse van medewerkers van de centrale bank.

De uitspraken van Rehn hadden meteen gevolgen op de financiële markten. De rentetermijnmarkt verwacht nu dat de ECB de depositorente verlaagt van -0,4 naar -0,6 procent. Voor de publicatie van het interview anticipeerde de markt op een kleinere renteverlaging naar -0,5 procent.

©Mediafin

De toenemende speculatie over een forse versoepeling van het monetair beleid stuurde in verscheidene landen van de eurozone de langetermijnrente naar een historisch dieptepunt. De Belgische tienjaarsrente zakte naar -0,39 procent, de Duitse naar -0,71 procent. De euro brokkelde af tot 1,11 dollar.

De oproep van Rehn volgt op de publicatie van tegenvallende economische cijfers. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,1 procent, bleek woensdag. De krimp was vooral te wijten aan de daling van de uitvoer. Duitsland heeft als grote exporteur veel last van de tragere groei van de Chinese en de wereldeconomie. In China vertraagde de groei van de industriële productie tot het laagste peil sinds 2002 doordat het land worstelt met de gevolgen van de handelsoorlog met de VS.

Het is niet uitgesloten dat de ECB ook aandelen koopt.
olli rehn
bestuurder ecb

De slechte Duitse en Chinese cijfers doen de vrees voor een recessie toenemen. Op de Amerikaanse obligatiemarkt zakte de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente. Zo’n omkering van de rentecurve is doorgaans de voorbode van een recessie.

Ook de aandelenmarkten zijn in de ban van recessievrees. De Dow Jones dook woensdag 3,1 procent lager, de grootste daling dit jaar. De Europese aandelenmarkten konden gisteren de schade beperken tot 0,2 procent. Dat was onder meer te danken aan de sterke stijging van de Amerikaanse kleinhandelsomzet.

Maar de beurzen waren erg volatiel. De aandelenmarkten waren de speelbal van de stroom goed en slecht nieuws. De beslissing van de VS om de extra importtaksen op sommige Chinese producten uit te stellen van 1 september tot 15 december gaat volgens China niet ver genoeg. Peking kondigde aan dat het vergeldingsmaatregelen zal nemen. De handelsoorlog dreigt te escaleren, waardoor de volatiliteit op de markten wellicht aanhoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud