Hoop op goede handelsgesprekken pept Wall Street wat op

Apple-topman Tim Cook poseert voor een selfie met een bezoeker op een event in zijn thuisbasis Cupertino. Volgens Cook is de verkoop van de iPhone 11 goed van start gegaan. ©AFP

In New York hopen beleggers dat de Amerikaans-Chinese handelsgesprekken, die over een tiental dagen worden hervat, vooruitgang zullen boeken. Fannie en Freddie stonden in het zonnetje.

De Amerikaanse beurzen trokken maandag gezapig hoger. De Dow Jones ging 0,4 procent vooruit, de S&P500 dikte 0,5 procent aan en de Nasdaq zelfs 0,8 procent.

In een gesprek met het Duitse boulevardblad Bild zei Tim Cook, de CEO van Apple, dat de verkoop van de iPhone 11 goed van start is gegaan. Cijfers noemde hij niet. Apple kreeg ook steun van JP Morgan, dat zijn ramingen voor de iPhone-verzendingsvolumes heeft opgetrokken. Het aandeel won 2,3 procent en nam andere technologiewaarden op sleeptouw.

Stevige klimmers waren Freddie Mac en Fannie Mae, die respectievelijk 3 en 4 procent aandikten. De twee cruciale spelers op de Amerikaanse markt voor hypotheekleningen moesten tijdens de financiële crisis door de overheid gered worden en staan sindsdien onder staatstoezicht.

Het is echter de bedoeling van de regering-Trump beide bedrijven opnieuw te privatiseren. Om ze daarvoor klaar te stomen mogen Freddie Mac en Fanny Mae de winst die ze realiseren voortaan zelf houden tot hun kapitaalbuffers zijn aangegroeid tot respectievelijk 20 en25 miljard dollar. Tot nu moesten ze elk kwartaal hun winsten doorstorten naar de overheid en mochten ze maar een kapitaalbuffer van 3 miljard dollar aanhouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud