Huizenmarkt blijft achilleshiel VS

Uit de VS waaiden gisteren gemengde macro-economische signalen over. De economische groei van het derde kwartaal werd er naar boven bijgesteld van 2 naar 2,5 procent. Maar de huizenmarkt - de ‘ground zero’ van de recente financiële crisis - blijft een donkere wolk boven het economische herstel in de VS.

De 2,5 procent economische groei was licht beter dan de 2,4 procent die economen gemiddeld incalculeerden. Vooral de export en de binnenlandse consumptie bleken de groeimotoren van Uncle Sam. Maar dat nieuws werd snel overschaduwd door een tegenvaller vanop de huizenmarkt.

De verkopen van bestaande woningen in de Verenigde Staten vielen in oktober met 2,2 procent terug ten opzichte van september. Er werden in de 12 maanden tot en met oktober 4,43 miljoen bestaande woningen verkocht, waar dat in de 12 maanden tot en met september nog 4,53 miljoen exemplaren waren.

Dat de verkopen maar niet willen herpakken, is wat vreemd. De rentes voor huizenkredieten zweven immers rond een recordlaagte, iets wat de Amerikanen normaal gezien zou moeten aanzetten tot kopen. De aanhoudend hoge werkloosheidsgraad, en het hoge tempo waarin woningen van consumenten die hun lening niet kunnen betalen de markt blijven instromen (de ‘foreclosures’), blijven echter als een molensteen wegen op de huizenmarkt.

Normalisering

Economen vrezen bovendien dat het nog lang zal duren voor er zich een normalisering kan manifesteren. Nu enkele Amerikaanse grootbanken hun ‘foreclosures’ op halt hebben gezet, na een probleem met het papierwerk rond een aantal in beslag genomen woningen, zal het gewoon langer duren eer die probleemwoningen op de markt komen.

En zolang dat probleem als een schaduw boven de huizenmarkt hangt, kan er zich moeilijk een prijsstabilisatie voordoen. Waardoor consumenten dan weer niet geneigd zijn te kopen, aangezien ze met wat geduld goedkoper kunnen kopen.

In het huidige tempo van verkopen, zou het alvast 10,5 maanden duren vooraleer het aanbod aan bestaande woningen is weggewerkt. Dat is extreem lang: voor de crisis losbarstte, lag het gemiddelde rond vier maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud