Hype bedrijfsobligaties duurt voort in 2013

Ab Inbev haalde in 2012 meer dan 8 miljard euro op via obligaties om de overname van het Mexicaanse Modelo te financieren.

De honger van bedrijven naar financiering door de uitgifte van obligaties is zelfs na het topjaar 2012 nog niet gestild. Een rondvraag bij enkele zakenbanken leert dat zij zich opwarmen voor een reeks nieuwe operaties in 2013. En daar zijn mogelijk weer grote bij.

De markt voor beursintroducties mag dan zo goed als stilliggen, dat belet Belgische bedrijven niet via het uitschrijven van schuldpapier toch kapitaal bij te tanken op de markt. Zo kunnen ze relatief gemakkelijk en goedkoop aan vers geld geraken. Ook voor de - soms particuliere - beleggers zijn zulke uitgiften interessant in deze tijden van lage rente. Met hun hoger rendement vormen de obligaties een alternatief voor het spaarboekje, terwijl de risico’s al bij al beperkt blijven. Al dringt de vraag zich op of er niet langzaam een obligatiezeepbel ontstaat.

Beleggers die dit jaar naast obligaties grepen, krijgen volgend jaar een herkansing. ‘We werken op 10 tot 15 obligatiedossiers. Dat zijn er meer dan anders. We staan in contact met heel veel bedrijven. Het ene dossier is wel al wat zekerder dan het andere’, zegt directeur Patrick Moermans van Degroof Corporate Finance.

‘Er zijn kleinere dossiers bij van 15 tot 30 miljoen euro, maar sommige zitten tussen 100 en 300 miljoen.’ Namen wil Degroof, dat heel wat emissies begeleidt, niet kwijt. Maar volgens Moermans zijn er beurs genoteerde bedrijven bij en zijn mogelijk ook publieke plaatsingen te verwachten.

Eenzelfde geluid valt te horen bij Petercam, KBC Securities en ING. ‘De markt voor bedrijfsobligaties blijft vrij hot’, zegt vennoot Marc Janssens van Petercam. ‘Wij zien in België eenzelfde activiteit voor 2013 als dit jaar, zoniet een hogere’, voegt Koen Hoffman van KBC Securities eraan toe. ‘Er is nog altijd een grote interesse’, beaamt woordvoerster Vanessa Zwaelens van ING België.

Genoteerde en niet-genoteerde bedrijven in ons land haalden in 2012 via obligatie-uitgiften zo’n 15 miljard euro op. Dat is het op een na hoogste bedrag sinds - ten minste - 1995. Het cijfer wordt wel wat vertekend door AB InBev. De brouwreus harkte via twee operaties 8,3 miljard euro bijeen voor de overname van Modelo in Mexico.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud