Advertentie

‘I've got a right to be wrong'

De Franse vermogensbeheerder Carmignac mispakte zich zoals veel sectorgenoten aan de kapitaalvlucht uit de groeilanden. Europa en de VS moeten dit jaar soelaas brengen.

Mindere resultaten zijn niet bevorderlijk voor de feestvreugde. Dat bleek ook op de jaarlijkse beleggershoogmis van Carmignac in Parijs. Het populaire Carmignac Patrimoine-fonds haalde vorig jaar een rendement van 3,5 procent. Het vlaggenschip van de Franse vermogensbeheerder presteerde daarmee zwakker dan zijn referentie-index (+4,7%).

Zoals wel meerdere spelers in de sector mispakte oprichter en hoofdstrateeg Edouard Carmignac zich aan de verrassende aankondiging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) in mei dat ze overwoog haar stimulusbeleid af te bouwen. ‘Dat was een onhandige beslissing van de Fed, want we wisten allemaal dat de economie nog niet sterk genoeg was’, zuchtte hoofdeconoom Frédéric Leroux.

Uiteindelijk temperde de Fed zijn stimulus pas in december, maar de strengere Federal Reserve zette kort voor de zomer wel de markten op hun kop. Vooral de groeilanden kregen zware klappen, omdat kapitaal massaal opnieuw naar het Westen stroomde, aangetrokken door de stijgende rente daar.

De blootstelling van Carmignac aan de groeilanden bedroeg op dat moment bijna 40 procent. ‘Onze strategie was zeer defensief tot ECB-voorzitter Mario Draghi in de zomer van 2012 beloofde alles in het werk te stellen om de euro te redden. Dat was voor ons een signaal om naar opportuniteiten te kijken in de Europese periferie, zowel in aandelen als obligaties’, blikte Leroux terug. ‘We boekten ook mooie resultaten, maar toen gooide Bernanke dus roet in het eten.’

Het event maandag - dat in het teken stond van het zilveren jubileum van de vermogensbeheerder - sloot af met een verrassingsconcert in het Théâtre Mogador. ‘I’ve got a right to be wrong. My mistakes will make me strong’, zong de Britse soulzangeres Joss Stone in haar bisnummer ‘Right to be wrong’.

Ze vatte er onbewust het verhaal van Carmignac treffend mee samen. De 67-jarige Fransman, die volgens geruchten aan zijn opvolging werkt, vestigde zijn reputatie door in 2008 als een van de weinige spelers een miniem positief rendement te bieden (+0,01%). Een huzarenstukje in volle crisis dat de beleggers niet ontging. Het beheerde vermogen explodeerde de volgende jaren van 12 naar 55 miljard euro.

2013 daarentegen was duidelijk geen grand-crujaar. ‘Maar iedereen heeft het recht de bal eens mis te slaan’, zong de gastzangeres. Carmignac wist zijn jaar wel nog te redden met een vrij sterk laatste kwartaal. Maar daarvoor moest de miljardentanker wel snel van koers veranderen.

‘De markt geloofde plots in een herstel van het Westen’, verklaarde Leroux. ‘Daar moesten we snel op inspelen. We opteerden voor Amerikaanse industriële aandelen en bouwden een internetpositie van 10 procent uit.’ Carmignac tekende onder meer in op de succesvolle beursgang van de microblogsite Twitter en nam ook andere internetreuzen als Facebook, Google en de Chinese variant Baidu op in portefeuille.

Voor dit jaar verwacht Leroux dat Europese aandelen opnieuw positief kunnen verrassen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) in tegenstelling tot haar Amerikaanse evenknie de geldkraan verder open moet draaien. ‘

. Kijk maar naar de lage inflatie. Draghi zal iets moeten doen.’ Het vooruitzicht van meer stimulus maakt behalve aandelen ook staatspapier uit de periferie en obligaties van Italiaanse banken interessant.

Vorig jaar miste Carmignac grotendeels de rally van de Europese aandelenmarkten. Enkele beheerders mochten begin dit jaar dan ook andere oorden opzoeken. Het Europese aandelenteam van SAC, het Amerikaanse hefboomfonds dat ten onder ging aan handel met voorkennis, komt in de plaats.

Behoort de groeilandenstrategie van Carmignac daarmee tot de verleden tijd? Niet volledig. ‘De VS, Europa en Japan. Daar verwacht iedereen groei. Er is ruimte om tegendraads te zijn’, stelt Leroux. ‘Er was nog nooit zoveel pessimisme over de groeilanden als vandaag. Dat biedt opportuniteiten. Maar er is eerst wel een ‘trigger’ nodig in de vorm van hogere bedrijfsmarges of verrassende groeicijfers.’ De strateeg denkt vooral aan Mexico, dat kan profiteren van de groei in buurland de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud