IBM en Tesla brengen wat zon in New York

Een geautomatiseerd busje van IBM op de computerbeurs CeBIT in Hannover in 2017. ©EPA

De Amerikaanse beurzen bleven woensdag dicht bij huis. De virusvrees nam wat af, maar beleggers waren beducht voor economische gevolgen. IBM werd beloond voor beter dan verwachte resultaten.

Het zag er in de vroege handel naar uit dat de beurzen in New York de verliezen van dinsdag weer zouden goedmaken. Niet alleen in China maar ook elders nemen overheden maatregelen om de verspreiding van het dodelijke longvirus tegen te gaan. Dat stelde beleggers wat gerust.

Anderzijds loopt het aantal doden af en vrezen sommigen ook dat het virus zal muteren en zich daardoor snel zou kunnen verspreiden. Een ander punt van zorgen is dat de ziekte de economische groei zou kunnen afremmen. 

De Dow Jones sloot 0,03 procent in de min, de S&P500 0,03 procent in de plus. De Nasdaq Composite ging 0,1 procent vooruit.

IBM veerde 3,4 procent op nadat de computerfabrikant en aanbieder van clouddiensten in het vierde kwartaal meer winst realiseerde dan verwacht. Nadat de omzet vijf opeenvolgende kwartalen was gedaald, steeg hij lichtjes (+0,1%) in de laatste drie maanden van 2019 tot 21,77 miljard dollar. Dat is vooral te danken aan de inkomsten uit (de zeer rendabele) clouddiensten, die 21 procent hoger schoten tot 6,8 miljard dollar. Met 4,71 dollar was de winst per aandeel een fractie hoger dan verwacht (4,69 dollar).

Voor 2020 schuift IBM een winstprognose naar voor van ten minste 13,35 dollar per aandeel. Dat is meer dan de 13,29 dollar waar Wall Street-analisten tot dusver van uit gingen.

Netflix begon hoger aan de handelsdag, maar eindigde 3,6 procent in de min. De winst en omzet over het vierde kwartaal waren beter dan verwacht, mede dankzij een forse groei van het aantal nieuwe gebruikers. Er kwamen wereldwijd 8,76 miljoen betalende gebruikers bij, waar Netflix zelf slechts op 7,65 miljoen rekende.

De prognose valt echter tegen. Voor het eerste kwartaal van 2020 voorziet Netflix een daling tot 7 miljoen nieuwe betalende abonnees. Analisten hadden op 7,86 miljoen verse Netflix-fanaten gerekend.

In de Dow Jones stond andermaal Boeing (-1,4%) onder druk. De Amerikaanse vliegtuigconstructeur verwacht nu dat de 737 MAX pas midden dit jaar – in juli – weer zal mogen vliegen. De verdere vertraging zou te wijten zijn aan verdere mogelijke ontwikkelingen in het certificeringsproces. Een onmiddellijk gevolg is dat het langer zal duren eer de productie van het toestel weer op toeren komt. Bij Boeing wachten momenteel naar schatting een 400 MAX-toestellen op nieuwe eigenaars. Een ander gevolg is dat de claims van de gebruikers van het toestel verder zullen oplopen.

Tesla veerde 4,1 procent op, waardoor de marktwaarde van de bouwer van elektrische voertuigen voor het eerst meer dan 100 miljard dollar bedraagt. Daarmee is Tesla nu meer waard dan de Volkswagen-groep, die vorig jaar bijna 30 keer meer auto’s verkocht dan het bedrijf van Elon Musk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect