Advertentie

Ieren lenen weer goedkoper dan Britten

Voor buitenlandse beleidsmakers is Ierland de pin-up, de Ieren zelf zijn de besparingen hartsgrondig beu ©AFP

De Ieren lenen voor het eerst in zes jaar goedkoper dan hun Britse buren. Dat is deels te danken aan de Ierse status van modelstunt uit de 'crisisklas', maar ook aan het feit dat de Britten veel betere economische vooruitzichten hebben.

Ierland is 'back in business'. De Ierse tienjaarsrente zakt vrijdag naar 2,63 procent en noteert zo voor het eerst in zes jaar (zie grafiek onderaan) onder de 2,66 procent rendement die de Britse buren moeten aanbieden om beleggers voor tien jaar over de streep te trekken.

De comeback is zonder meer frappant. Drie jaar geleden moest de Ierse overheid nog meer dan tien procentpunt meer rente ophoesten dan de Britse. Die wurgrentes dwongen Ierland in de armen van de strenge 'schuldeiserstrojka' van Europese Centrale Bank, Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds. Een pijnlijke kater voor een land dat sinds de jaren negentig met zijn spectaculaire groei de bijnaam 'Keltische tijger' kreeg.

Eind vorig jaar kon Ierland echter als eerste van de Europese crisislanden de ziekenboeg verlaten. Dit dankzij de reputatie van modelstudent, dat met zijn flexibele exportgerichte economie in ijltempo de Ieren een crashdieet kon opleggen om weer met groei aan te knopen.

2018, a rate odyssey

Positief gezien weerspiegelt de lage rente dus het herwonnen beleggersvertrouwen in die Ierse modelstudent. Maar er is ook een keerzijde: dat de Britten nu iets meer rente betalen, is ook ingegeven door het feit dat de Britse economie veel betere groeivooruitzichten heeft dan die van de eurozone.

En dat heeft zijn gevolg voor de verwachtingen voor het rentebeleid: JPMorgan verwacht dat de Bank of England als eerste grote westerse centrale bank al begin 2015 de rente zal verhogen.

Het contrast met de Europese Centrale Bank kan moeilijk groter zijn: daar verwacht JPMorgan ten vroegste in 2018 een renteverhoging en liet voorzitter Mario Draghi gisteren nog uitschijnen dat er in juni nog een extra renteknip komt. De ECB probeert zo het hoofd te bieden aan de combinatie van chronisch lage groei en chronisch lage inflatie. Die maakt het voor overheden en bedrijven erg moeilijk de reële schuldenlast af te bouwen.

En die schuldenlast is een donderwolk boven elk Iers economisch herstel. De overheidsschuld beloopt als gevolg van de lokale bankencrisis meer dan 120 procent van het bruto binnenlands product, tegenover slechts 25 procent in 2007. De werkloosheid blijft met 13 procent hardnekkig hoog.

De enige motor is de uitvoer: Ierland boekt door de pijnlijke looninlevering van de jongste jaren - een 'interne devaluatie' zeg maar - als 'zweetexporteur' nu een overschot van meer van 6 procent op de lopende rekening, tegenover een tekort van 6 procent in 2008.

De Ierse en Britse rente (noot: van eind 2011 tot begin 2013 was er geen uitstaande Ierse langlopende obligatie):


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud