Ierse tijger klauwt weer

De Ierse premier Enda Kenny (foto: AFP) ©bloomberg

De Ierse tijger is terug van lang weggeweest. De economie van het eiland groeide in het derde kwartaal 1,5 procent en laat zo de rest van de eurozone ver achter zich.

Het Ierse bruto binnenlands product groeide in het derde kwartaal met 1,5 procent. Dat is de sterkste prestatie sinds het voorjaar van 2011 en de beste prestatie van alle landen in de eurozone (zie tabel).

De kwartaalopkwartaalgroei van Ierland is traditioneel volatiel, maar ook jaar op jaar laat Ierland voor het vierde kwartaal op rij groei zien. Dat onderstreept nog eens dat het eiland na de zware bankencrisis stilaan overeind krabbelt. In het derde kwartaal droegen vooral bedrijfsinvesteringen aan het groeicijfer bij.

Groei in het derde kwartaal

  • Ierland +1,5%
  • Duitsland +0,3%
  • België +0,3%
  • Portugal +0,2%
  • Nederland +0,1%
  • Spanje +0,1%
  • Frankrijk 0,0%
  • Italië 0,0%

Mede door de aanpikkende groei kon de Ierse premier Enda Kenny onlangs zijn land als eerste uit de Europese ziekenboeg halen. De Ierse langetermijnrente is van een piek van meer dan 13 procent in de zomer van 2011 naar 3,43 procent gezakt, het laagste niveau sinds 2005. Beleggers omarmen dus de Ierse modelstudent uit de Europese crisisklas.

Zweet

Een hoeraverhaal is het Ierse herstel wel niet. Het land profiteert weliswaar van zijn in tegenstelling tot Portugal erg flexibele economie, maar exporteert vooral zweet. Veel buitenlandse multinationals worden aangetrokken door de flexibele, Engelstalige arbeidsmarkt, maar versluizen hun lokale winst grotendeels naar hun buitenlandse hoofdkantoren.

Nergens is de kloof tussen het bruto binnenlands product, wat een land collectief produceert, en het bruto nationaal inkomen, wat een land collectief verdient, zo groot als in Ierland. Het bni van Ierland beloopt 34,45 miljard euro in het derde kwartaal, 16 procent minder dan het bbp.

De Ieren zijn ook nog altijd collectief 4 procent armer dan voor de crisis (zie grafiek onderaan). Maar ook dat is beter dan Portugal, dat nog steeds 8 procent onder het peil van eind 2007 zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud