IMF bezorgd over snelle groei risicovolle bedrijfskredieten

Kristalina Georgieva, de topvrouw van het IMF. ©REUTERS

Stijgende wanbetalingen op risicovolle bedrijfskredieten kunnen beleggings- en hefboomfondsen met grote verliezen opzadelen.

De markt van de risicovolle financiering van ondernemingen is sinds 2010 verdubbeld, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over financiële stabiliteit. Het wereldwijd uitstaand bedrag aan 'leveraged loans' groeide tot zowat 5.000 miljard dollar, vooral in de Verenigde Staten. 'Leveraged loans' zijn leningen die worden verstrekt aan bedrijven met een hoge schuldgraad, vandaar de term 'leveraged'.

Ook andere vormen van risicovolle bedrijfsfinanciering stijgen fors. De markt van de hoogrentende of rommelobligaties groeide tot zowat 2.500 miljard dollar. Rommelobligaties worden uitgegeven door ondernemingen met een lage kredietrating en dus een lage kredietwaardigheid.

Ondoorzichtig

Niet alleen de groei, ook de toenemende complexiteit en ondoorzichtigheid van die markten baart het IMF zorgen. Almaar meer van dit soort financiering aan bedrijven wordt verstrekt door niet-bancaire financiële instellingen, zoals beleggingsfondsen, trackers en hefboomfondsen. Die instellingen zullen dan ook zware verliezen lijden als de wereldwijde recessie tot een sterke toename van het aantal wanbetalingen leidt.

Het IMF zegt dat de markt van risicovolle bedrijfskredieten kwetsbaar is. De instelling verwijst naar de dalende kredietwaardigheid van de ontleners, de soepeler voorwaarden en de onderlinge banden tussen de verschillende markten.

Banken

De risico's voor de banksector zijn afgenomen, omdat de banken dit soort financiering aan ondernemingen hebben afgebouwd. Toch lopen volgens het IMF enkele grote banken substantiële risico's. Maar de instelling vermeldt geen namen.

Voor de banken is de lage rente een grotere uitdaging. Het IMF onderstreept dat de rentemarge de komende jaren onder druk blijft staan. De positieve gevolgen van de rentedaling, zoals de meerwaarden op beleggingsportefeuilles en de vermindering van de provisies voor kredietverliezen, zullen op middellange termijn uitdoven.

Het gevaar bestaat dat de banken overdreven risico's nemen om hun winst op peil te houden.
IMF

Een verlaging van de kosten en hogere inkomsten uit commissies zullen volgens het IMF maar een deel van de dalende rentemarge compenseren. De instelling vreest dat een groot deel van de banken van grote ontwikkelde landen in 2025 te weinig winst zullen boeken om hun kapitaalkosten te dekken. Ze raamt die kapitaalkosten op 10 tot 14 procent. Het IMF vreest dat de banken overdreven risico's zullen nemen om hun winst op peil te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud