IMF bezorgd over stijgende schuld ondernemingen

Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF. ©AFP

De hoge bedrijfsschulden dreigen volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) problemen te veroorzaken bij een duidelijke vertraging van de economische groei of bij een sterke rentestijging.

'De risico's voor de financiële stabiliteit in de nabije toekomst zijn de jongste zes maanden gestegen', zegt het IMF in een halfjaarlijks rapport. De instelling verwijst naar de groeivertraging van de wereldeconomie en het risico dat de groei verder daalt.

Ze waarschuwt dat de schulden en het risicogedrag van bedrijven stijgen en dat de kredietwaardigheid van sommige ontleners is verslechterd. 'Sinds de financiële crisis zijn in de VS en de eurozone de schulden van ondernemingen met een rommelrating verdubbeld. Het uitstaand bedrag aan obligaties met een lage kwaliteitsrating (BBB) is verviervoudigd.'

Amerikaanse bedrijven

De instelling maakt zich meer zorgen over de schuld van Amerikaanse bedrijven dan die van Europese ondernemingen. 'In de VS zit de cyclus van bedrijfskredieten op het hoogste peil in de recente geschiedenis. De schuldgraad, dikwijls een voorloper van een economische neergang of financiële crisis, bevindt zich dicht bij een hoogtepunt.' 

Toch verwacht het IMF op korte termijn geen crisis. 'In de meeste landen is de capaciteit van bedrijven om hun schulden af te lossen verbeterd en hebben ondernemingen voldoende sterke balansen om een matige groeivertraging of geleidelijke rentestijging op te vangen. Maar een significante groeivertraging of een sterke rentestijging kan het bedrijven moeilijk maken om hun schulden terug te betalen.'

Europese banken

Een blijvend aandachtspunt van het IMF is de wisselwerking tussen de hoge overheidsschuld en de gezondheid van de banken in de eurozone. 'Een daling van de marktwaarde van staatsobligaties kan de kapitaalbuffers van sommige banken sterk doen dalen.' Bezorgdheid over het Italiaans begrotingsbeleid leidde in 2018 tot lagere koersen van Italiaanse staatsobligaties en een hogere langetermijnrente.

Ook China vormt nog altijd een risico voor de financiële stabiliteit, blijkt uit het rapport. De kleine en middelgrote Chinese banken blijven zwak en de versoepeling van het monetair beleid stimuleert de kredietverlening en dus de stijging van de schuldgraad.

Ten slotte heeft de snelle stijging van de huizenprijzen in veel landen de vrees voor een correctie doen toenemen, signaleert het IMF. Het risico op een prijsdaling in de komende één tot drie jaar is toegenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud