Advertentie
Advertentie

IMF: 'Fed mag pas in 2016 rente verhogen'

Christine Lagarde, topvrouw van het IMF. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) moet wachten tot de eerste helft van 2016 om de rente te verhogen en de dollar is te duur. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds na zijn jaarlijkse doorlichting van de Amerikaanse economie.

Het advies van het IMF is opmerkelijk. Fed-voorzitster Janet Yellen zei op 22 mei dat de Fed wellicht later dit jaar de rente zal optrekken als het economisch herstel doorzet zoals verwacht. Economen en de markten verwachten de eerste renteverhoging in september of december.

'De Fed moet zich laten inspireren door de economische cijfers en de eerste renteverhoging uitstellen tot er meer aanwijzingen zijn van loon-of prijsinflatie', zegt het IMF. 'Tenzij de groei en inflatie meer stijgen dan verwacht, betekent dit uitstel van de eerste renteverhoging tot de eerste helft van 2016.'

Het IMF verlaagde zijn groeiprognose voor de Amerikaanse economie in 2015 van 3,1 naar 2,5 procent. De instelling verwijst naar de stijging van de dollar, de dalende investeringen in de oliesector en de stakingen in de havens aan de westkust in het eerste kwartaal.

De dollar is volgens het IMF 'matig overgewaardeerd'. 'Er is een risico dat een verdere duidelijke appreciatie van de dollar schadelijk zou zijn.' Het groene biljet steeg het voorbije jaar flink tegenover de euro en veel andere munten, omdat de Fed zich voorbereidt op een eerste renteverhoging in negen jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) daarentegen versoepelde haar monetair beleid.

De démarche van het IMF wordt maar matig gesmaakt door waarnemers op Twitter. Ze roept ook herinneringen op aan een kleine aanvaring tussen het IMF en ECB-voorzitter Mario Draghi in april van vorig jaar. Die reageerde toen bijzonder sarcastisch tijdens een persconferentie:

ECB-voorzitter Mario Draghi reageerde in april vorig jaar sarcastisch op 'suggesties' van het IMF aan zijn adres.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud