Advertentie
Advertentie

India onttroont China als wereldkampioen groei

De Indiase premier Narenda Modi kwam zondag op de Hannover Messe het Duitse bedrijfsleven warm maken voor investeringen in zijn land. ©Bloomberg

India onttroont dit jaar voor het eerst in 16 jaar China als snelst groeiende grote economie in de wereld. En in de eurozone steekt Spanje Duitsland vlot voorbij. Dat leren de jongste prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In hun lenteprognoses zien de economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de wereldeconomie dit jaar met een relatief bescheiden 3,5 procent groeien. Dat is net dezelfde prognose als in januari. 

Maar achter die vlakke evolutie schuilt een vrij spectaculaire verschuiving van de machtsverhoudingen in de wereldeconomie. In de ontwikkelde economieën is de onemanshow van de Verenigde Staten voorbij. De grootste economie ter wereld zou dit jaar 3,1 procent groeien, in januari luidde de prognose nog een forse 3,6 procent.

  • India: +7,5% (+6,3%)
  • China: +6,8% (+6,8%)
  • Verenigde Staten: +3,1% (+3,6%)
  • Eurozone: +1,5% (+1,2%)
  • Japan: +1,0% (+0,6%)
  • Brazilië: -1,0% (+0,3%)
  • Rusland: -3,8% (-3,0%)

 

Tegelijk is het IMF een stuk optimistischer over Japan en vooral de eurozone, die dit jaar met 1,5 procent zou groeien. Opmerkelijk: met een verwachte groei van 2,5 procent zou Spanje de 1,6 procent groei van de traditionele Europese groeikampioen Duitsland ver achter zich laten. Dat wijst erop dat de drastische sanering die premier Mariano Rajoy tijdens de crisisjaren doorvoerde vruchten begint af te werpen, al vertaalt dat zich nog niet echt in een forse daling van de extreem hoge werkloosheid.

Maar nog spectaculairder is de tweespalt in de opkomende landen. Het IMF vreest dat twee landen van het BRIC-kwartet dit jaar krimpen: Rusland met bijna 4 procent, als gevolg van de tuimelende olieprijs en de westerse sancties. Maar ook Brazilië zou door de lagere olieprijs en het fraudeschandaal rond de oliegigant Petrobras, de economische motor van het land, dit jaar 1 procent krimpen. In januari mikte het IMF nog op een kleine groei.

Nu Rusland en Brazilië op de pechstrook van de wereldeconomie staan, stoomt de andere helft van de BRIC-landen stevig door. Maar terwijl China moeite heeft de sterke groei van de voorbije decennia op peil te houden, lijkt India eindelijk de turbo in te schakelen: het IMF verwacht dat de grootste democratie ter wereld dit jaar met 7,5 procent groeit. Daarmee zou India voor het eerst sinds 1999 de grote regionale rivaal China het nakijken geven.

©IMF

Sinds zijn verrassende verkiezingsoverwinning in mei vorig jaar probeert premier Narendra Modi de decennialang verstarde en grotendeels afgesloten Indiase economie open te gooien voor buitenlandse investeerders. Dat vertaalde zich al in een forse opstoot van het beleggersvertrouwen in de Indiase beurs, een vertrouwen dat nu ook in de reële economie lijkt door te sijpelen. 

Het helpt natuurlijk ook dat India in zekere zin het spiegelbeeld is van Rusland en Brazilië: als een van de grootste olie-importeurs ter wereld slaat India fors munt uit de halvering van de prijs van de ruwe olie. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud