Industrieel verleden achtervolgt RHJ

Leonhard Fischer, de CEO van RHJ, werd drie jaar geleden binnengehaald om de industriële holding om te bouwen tot een financiële speler.

De Pension Benefit Guaranty Corporation - een overheidsinstelling die waakt over de pensioenen - dient bij een Amerikaanse rechtbank een schadeclaim van 176 miljoen dollar (129 miljoen euro) in tegen RHJ-dochter Asahi Tec. ‘Een gigantisch bedrag in verhouding tot de beurswaarde van Asahi Tec’, reageert Hans D’Haese, analist van Bank Degroof. De huidige marktwaarde van de Japanse auto-onderdelenfabrikant is 13,7 miljard yen of 119 miljoen euro.

Asahi Tec dreigt op te draaien voor de put van 135,2 miljoen dollar (99 miljoen euro) in de pensioenkas van Methaldyne. Die Amerikaanse dochter van Asahi Tec vroeg in mei 2009 bescherming tegen zijn schuldeisers aan. ‘Zowel het management van Asahi Tec als dat van RHJ zegt dat het een sterk dossier heeft’, voegt D’Haese daaraan toe. Zijn collega Tom Simonts van KBC Securities acht de kans ‘zeer klein’ dat de rechtbank de pensioenlasten van Methaldyne zal afschuiven op Asahi Tec. Simonts: ‘Dat zou nogal een precedent creëren.’ Asahi Tec is voor 54,4 procent in handen van de in Brussel genoteerde holding, goed voor een beurswaarde van bijna een half miljard euro.

Akkefietje

‘Het is het zoveelste akkefietje op rij dat de reputatie van RHJ aantast’, zegt D’Haese. ‘Beleggers vragen zich af welke lijken er nog uit de kast zullen vallen. Dat verklaart ook meteen de hoge korting van circa 40 procent waartegen het aandeel noteert.’

Uitschuivers

  • Mei 2009: bod op GM-dochter zaait verwarring over focus.
  • Mei 2009: bankroet van Asahi Tec dochter-Methaldyne.
  • September 2010: mist eigen deadline voor plannen met Kleinwort Benson.
  • Oktober 2010: Honsel legt onverwacht de boeken neer.

Desondanks maakt het management, onder leiding van CEO Leonhard Fischer, een goede indruk op de analisten. Ook het ‘waanzinnig goede’ trackrecord van stichter Tim Collins van de private-equitygroep Ripplewood Holdings ligt vers in het geheugen.

Volgens Simonts is de markt te streng voor RHJ. Simonts: ‘RHJ noteert goedkoop door de onzekerheid over de industriële portefeuille. Ondanks een opeenvolging van tegenslagen blijft het potentieel echter overeind. Als de private bank Kleinwort Benson goed gaat draaien, dan kan de koers misschien wel richting 10 tot 14 euro.’

Ook D’Haese vindt Kleinwort Benson nog steeds een goede zet. ‘Ik denk niet dat RHJ te veel betaalde voor Kleinwort Benson en KBC Asset Management Dublin. Al kijk ik ernaar uit of die laatste niet te lijden heeft onder de Ierse schuldperikelen.’ D’Haese hoopt daarover meer te horen op 30 november bij de halfjaarresultaten. Simonts verwacht niet veel van de winstcijfers omdat ‘een transformatie tot private bank tijd vergt’. Beleggers zitten intussen te wachten op de strategie voor Kleinwort Benson, die beloofd was voor eind september.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud