Advertentie
Advertentie

Inflatie aan Belgische fabriekspoort: 21 procent

©Bloomberg

De Belgische producentenprijzen zijn in juni jaar op jaar met 20,7 procent gestegen. Dat is veel meer dan in andere landen. Wat betekent dat voor de inflatie?

De verkoopprijzen van de industriële bedrijven stijgen in België dubbel zo snel als in de eurozone. Dat meldt het statistiekbureau Eurostat dinsdag. In België stegen de producentenprijzen van goederen voor de binnenlandse markt met 20,7 procent en in de eurozone 'slechts' met 10,2 procent. Ierland (+42,7%) is het enige land in de eurozone waar de stijging van de producentenprijzen nog groter was dan in België.

Zowel in België als in de eurozone is de prijsstijging van de energieproducten het grootst. Geraffineerde olieproducten als benzine en diesel werden veel duurder, omdat de prijs van de ruwe olie fors is opgeveerd. Ook de prijzen van halffabricaten zijn sterk gestegen.

De prijsstijging in België met ruim 20 procent heeft waarschijnlijk te maken met de structuur van onze industrie. Ons land heeft een relatief belangrijke petrochemische industrie, die veel energie verbruikt. Zij rekent de hogere energieprijzen door in haar verkoopprijzen. Bovendien produceert België relatief veel halffabricaten.

Een prijsstijging van 20 procent. U zou zich al bij kleinere toenames zorgen maken over de oplopende inflatie. Is dat terecht? Niet helemaal. Want hoewel de inflatie aan de fabriekspoort uitzonderlijk hoog is, is de impact daarvan op de gewone inflatie (de prijsstijgingen van de consumptiegoederen) relatief beperkt.

Neem Ierland. Daar zijn de producentenprijzen met meer dan 40 procent gestegen, terwijl de inflatie er slechts iets meer dan 2 procent bedraagt. Een van de redenen is dat de producenten de kostenstijgingen niet altijd volledig doorrekenen, maar inleveren op hun winstmarges. Al zijn er wel aanwijzingen dat een belangrijk deel wordt doorgerekend. Daarnaast wegen diensten in de index van de consumentenprijzen zwaarder dan industriële goederen, waardoor de impact wordt afgezwakt.

Iets mis met de inflatiecijfers?

De prijsstijgingen aan de fabriekspoort tonen dat de wereld nog altijd kampt met flessenhalzen in de aanvoerketens.

Is er dan iets mis met de manier waarop we de inflatie meten? Dat lijkt niet het geval. De reden dat diensten zwaarder wegen in de consumentenprijsindex is omdat consumenten meer uitgeven aan diensten dan aan goederen.

Wat de prijsstijgingen aan de fabriekspoort wel tonen, is dat de wereld nog altijd kampt met stijgende prijzen van grondstoffen en onderdelen en met flessenhalzen in de aanvoerketens. Het door de coronaversoepelingen ingegeven herstel leidt tot een grote vraag naar producten. De aanbodkant van de economie kan die vraag niet bijbenen, waardoor de prijzen stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud