Advertentie
Advertentie

Inflatie als bondgenoot

Een geïndexeerde obligatie biedt bescherming tegen een onverwachte stijging van de inflatie. ©ANP EXTRA

De inflatievrees is dit jaar toegenomen omdat het economisch herstel krachtiger is dan verwacht. Daardoor komen geïndexeerde obligaties in beeld.

Een geïndexeerde of inflatiegelinkte obligatie is een obligatie waarvan de hoofdsom gekoppeld is aan een index van consumptieprijzen. Als de inflatie het eerste jaar 2 procent bedraagt, stijgt de nominale waarde van een inflatiegelinkte obligatie van 1.000 euro na een jaar naar 1.020 euro. Zo'n obligatie biedt meer bescherming tegen inflatie, hoewel ze een lagere coupon heeft dan een klassieke obligatie met een vaste nominale waarde.

Een voorbeeld maakt het verschil tussen beide duidelijker. Stel dat de VS een staatsobligatie met een looptijd van tien jaar uitgeven. De coupon van een klassieke obligatie zou in de huidige marktomstandigheden zowat 1,45 procent bedragen. De coupon van een geïndexeerde obligatie zou zowat -0,8 procent moeten bedragen, omdat de obligatiemarkt voor de komende tien jaar een gemiddelde Amerikaanse inflatie van 2,25 procent verwacht. Omdat een negatieve coupon niet mogelijk is, zou die obligatie worden uitgegeven met een nulcoupon en een hogere uitgifteprijs van zowat 108 procent van de nominale waarde.

Focus op geïndexeerde obligaties

  • Een geïndexeerde of inflatiegelinkte obligatie is een obligatie waarvan de nominale waarde gekoppeld is aan een index van consumptieprijzen.
  • Vooral overheden geven geïndexeerde obligaties uit.
  • Er bestaan gespecialiseerde trackers en beleggingsfondsen die in geïndexeerde obligaties investeren.

Welke van beide obligaties is het aantrekkelijkst als u ze aanhoudt tot de vervaldag? 'Als de Amerikaanse inflatie de komende tien jaar gemiddeld meer dan 2,25 procent bedraagt, zal het rendement van de inflatiegelinkte obligatie het hoogst zijn', zegt Sam Vereecke, een obligatiespecialist van Degroof Petercam. 'Indien de gemiddelde inflatie lager is dan 2,25 procent, zal het rendement van een klassieke obligatie het hoogst zijn. Bij een inflatie van 2,25 procent zijn beide obligaties even interessant.'

Een inflatiegelinkte obligatie is geen garantie dat de koopkracht van de belegger op peil blijft.

Vereecke merkt op dat bij een stijging van de inflatieverwachtingen een inflatiegelinkte obligatie beter zal presteren op de obligatiemarkt dan een klassieke obligatie. Maar een inflatiegelinkte obligatie is geen garantie dat de koopkracht van de belegger op peil blijft. Het reële rendement van veel staatsobligaties is nu negatief, omdat de centrale banken met massale aankopen de langetermijnrente drukken.

Een inflatiegelinkte obligatie biedt wel bescherming tegen een onverwachte stijging van de inflatie. Als u vreest dat de massale stimulus van de centrale banken en regeringen de inflatie meer zal doen stijgen dan de obligatiemarkt verwacht, moet u geïndexeerde obligaties kopen in plaats van klassieke obligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud