ING trekt in kleine maand spurt van 30 procent

©ANP

De Nederlandse grootbank ING grossiert na een verrassend sterk jaarrapport in koopadviezen en geeft zo ook de Bel20 een stevige boost.

Mocht u er nog aan twijfelen: één sterk rapport kan wel degelijk het verschil maken. Het aandeel ING piept maandag boven 10 euro, de hoogste koers sinds begin maart 2020. Het aandeel van de Nederlandse grootbank is sinds 12 februari dik 30 procent gestegen (zie grafiek).

Die dag kwam CEO Steven Van Rijswijk met een jaarrapport dat de beurswereld met een groter dan verwachte kostencontrole en stevige dividendbelofte in aangename zin wist te verrassen. Sindsdien grossiert de groep in koopadviezen.

Een extra rugwind vormt het stevige herstel dat de hele banksector sinds Nieuwjaar heeft geboekt: +19 procent. Dat is de beste prestatie van alle sectoren, nog voor mijnbouw (+15%), toerisme (+13%) en olie (+12%).

Al die sectoren hebben één iets gemeen: het gaat om 'verlaat het huis'-aandelen, bedrijven die munt slaan uit een geleidelijke heropening van de economie naarmate een groter deel van de bevolking gevaccineerd wordt. Bij banken hopen beleggers op fors lagere provisies voor probleemkredieten. Tegelijk is de renteklim, de gesel van beleggers in technologie-aandelen, voor banken welkom: zo wordt hun kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren, weer iets rendabeler.

De heropstanding van ING verklaart in belangrijke mate waarom de Brusselse beursbarometer Bel20 het sinds Nieuwjaar met een klim van bijna 6 procent beter doet dan de goed 3 procent voor de Euro Stoxx50 , de barometer voor de eurozone.

ING is op dit ogenblik hét zwaargewicht van de Bel20, met een weging van 18,8 procent. Dat is ruim meer dan AB InBev (13,1%) en KBC (10,4%). Mogelijk beleeft het Nederlandse aandeel wel zijn zwanenzang in de Belgische aandelenkorf: minder dan 15 procent van het personeel van de groep is nog Belgisch, een voorwaarde om in de Bel20 te mogen blijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud