Inspelen op hypes uit Silicon Valley niet zonder risico

‘De beursgang van de ‘nieuwe eBay’ was een catastrofe: Twitter is terug naar af.’ ©AFP

Nooit was er zo’n verschil tussen de technologieaandelen op Wall Street . Bekende namen met een lange staat van dienst als Oracle, IBM, Cisco of zelfs Apple zijn goedkoop gewaardeerd. Bedrijven die inspringen op de nieuwste trends zoals sociale media of clouddiensten zijn peperduur. Terecht of niet?

Beleggen in bedrijven uit Silicon Valley heeft al veel investeerders rijk gemaakt, maar anderen met een stevige kater opgezadeld. De naam ‘Silicon Valley’ komt van de vele chipdesigners en makers van silicium halfgeleiders die de vallei ten zuiden van San Francisco bevolkten, maar de meeste van die bedrijfjes zijn intussen verdwenen. Het illustreert hoe technologie disruptief kan zijn en de wereld, maar ook de eigen sector, razendsnel kan veranderen. De winnaars van vandaag kunnen plots de verliezers zijn van morgen.

De trend van advertentieblocking en meer privacy-eisen zullen de geldmachine van de sociale media afremmen nog voor ze begonnen is.
wim lewi
analist valuescan

Beleggen in techbedrijven is een zaak van uw huiswerk te maken en de zaken goed op te volgen. Dit jaar scoort de sector iets beter dan het beursgemiddelde. De Nasdaq Composite, die voor zowat de helft uit technologiebedrijven bestaat, won sinds Nieuwjaar 3 procent, terwijl de S&P500-index 5 procent verloor. De subsector ‘technologie’ uit de S&P500 brokkelde sinds de jaarwende 2 procent af.

-30%
Het internetbedrijf Alibaba corrigeerde sinds de piek in mei al met 30 procent, net als veel sectorgenoten.

De gemiddelde waardering van de Amerikaanse technologiebedrijven is tegen 18,7 keer de verwachte winst over 2015 en een dividendrendement van 1,3 procent historisch beschouwd niet peperduur, maar ook niet goedkoop. De sector is slechts iets duurder dan de brede S&P500-index, die tegen 17,5 keer de winst voor dit jaar noteert. Meestal is het verschil groter. ‘De sector is vrij correct gewaardeerd en dus goedkoper dan normaal, want hij noteert doorgaans met een premie van zo’n 30 procent’, zegt Tom Mermuys, strateeg van KBC Asset Management. ‘Net zoals voor aandelen in hun geheel, zijn we voorzichtig positief voor technologiebedrijven. De sector profiteert van het cyclische herstel, vooral dan in de VS, en de toegenomen koopkracht van de consumenten.’

Als particuliere belegger zijn er vele manieren om te investeren in Amerikaanse technologieaandelen. U kan rechtstreeks techgoden als Apple, Google of eBay kopen. Maar het kan ook anders. Want beleggen in technologie houdt inherent meer risico’s in dan gemiddeld, aangezien nieuwe spelers of uitvindingen de markt snel en op grote schaal kunnen verstoren.

Om de risico’s te spreiden, zijn fondsen of trackers interessant. De meeste grote fondsenbeheerders, waaronder de grootbanken in ons land, bieden gespecialiseerde techfondsen aan. De meeste opereren echter globaal, zoals het Fidelity Global Technology Fund, een van de grootste ter wereld.

Toch zijn er voldoende beleggingsfondsen te vinden die alleen Amerikaanse bedrijven eruit pikken, zoals het USAA Science & Technology Fund. Het voordeel van een fonds is dat de beheerders zelf kunnen beslissen bepaalde aandelen te kopen of te mijden, zodat u hopelijk bij een goede beheerder beter kan presteren dan de markt.

Ook via zogeheten trackers of Exchange Traded Funds (ETF’s) kan u gespreid en tegen relatief lage kosten in hightech op Wall Street beleggen. Zulke trackers baseren zich op indexen beheerd door berekenaars als Russell, Standard & Poor’s, MSCI of Dow Jones. Via een gewone beursorder kan u ze bij de meeste beursmakelaars kopen. Veruit de grootste techtracker op Wall Street is de SPDR Technology Sector (met de beursticker XLK). Die heeft 11,5 miljard dollar onder beheer. De tracker investeert in alle technologiebedrijven uit de S&P500-index. De beheerskosten bedragen 0,15 procent. Het brutodividendrendement ligt op 1,9 procent. Een andere grote tracker is de iShares US Technology, die een iets breder spectrum aan techbedrijven omvat.

Nog meer spreiding biedt de tracker op de Nasdaq100-index, met de welbekende ticker QQQ. De tracker is een van de meest verhandelde effecten ter wereld, dus over de verhandelbaarheid moet u zich geen zorgen maken. Technologiebedrijven maken 52 procent van het gewicht van deze index uit. Maar tegelijk belegt u ook voor 15 procent in biotech, voor 15 procent in farma, en voor 24 procent in diensten aan consumenten. De ‘klassieke’ industrie vertegenwoordigt amper 3 procent. 


Toch geeft KBC Asset Management de voorkeur aan Europese technologiebedrijven. Analist Yves Dalemans tipt op Nokia en SAP: ‘Nokia kan na de verkoop van de navigatieafdeling de aandeelhouders in de watten leggen. SAP groeit sterk in clouddiensten. Een groot deel van de omzet is al verzekerd dankzij langdurige licentieovereenkomsten.’

ValueScan-analist Wim Lewi wijst op een waarderingsschisma in de Amerikaanse techsector: ‘Aan de ene kant heb je goedkoop gewaardeerde old-tech bedrijven, zoals Cisco Systems, IBM, Intel, of Oracle. Die noteren doorgaans tegen schappelijke waarderingen, met koers-winstverhoudingen van 10 of 11. Aan de andere kant heb je een groot aantal nieuwe techbedrijven die van een trend profiteren zoals clouddiensten, videostreaming of sociale media. Die ondernemingen hebben weliswaar grote brokken gemaakt bij de traditionele bedrijven, maar de som van hun waardering is veel te groot in verhouding tot de opportuniteit. Zo is de totale marktwaarde van de sociale netwerken vele malen groter dan de marktwaarde die de traditionele mediabedrijven ooit hebben gehaald. Je mag niet zomaar extrapoleren dat het volledige budget van traditionele media naar sociale media zal gaan.’

Uitzieken

‘Het uitzieken is al begonnen’, legt Lewi uit. ‘De beursgang van de ‘nieuwe eBay’ was een catastrofe: Twitter is terug naar af. De trend van advertentieblocking en meer privacy-eisen zullen de geldmachine van de sociale media afremmen, nog voor ze begonnen is. Bovendien is de competitie voor gebruikers moordend. Nu lijkt bijvoorbeeld ook MySpace een comeback te maken. Andere hotshot-beursgangen zoals AliBaba staan al 30 procent onder hun piek.’

‘Ook voor de autobouwer Tesla is het oppassen. Net als veel andere higtechbedrijven noteert Tesla tegen 10 à 12 keer de omzet omdat de markt verwacht dat zulke bedrijven wel overgenomen worden. Maar pakweg Apple zal geen miljardenbod op Tesla lanceren. Het lokt gewoon Tesla’s topingenieurs weg.’

De komende twaalf maanden gaat het uitzieken verder, voorspelt Lewi. ‘De winnaars in elk deelsegment zoals Google (zoekrobot + content op het net), Facebook (sociale media), Netflix (streamingdiensten), of SalesForce (clouddiensten) kunnen in het beste geval hun waardering behouden. E-commercebedrijven, zoals Amazon, zijn overgewaardeerd wegens de verborgen kosten en lage toetredingsbarrières. De meelopers zullen na de recente daling van 25 procent nog meer klappen incasseren. De businessmodellen van veel technologiebedrijven zijn nog onbewezen. Er zullen nog veel slachtoffers vallen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud