Introductie- en overnamegolf doet knipperlichten branden

Dit jaar gingen al 134 Amerikaanse bedrijven naar de New York Stock Exchange of Nasdaq, een stijging met 63 procent tegenover een jaar eerder.

De golf van beursintroducties en overnames doet bij de doorgewinterde beleggers knipperlichten branden.

Met het biotechbedrijf Argen-X maakt dit jaar de vierde onderneming haar debuut op Euronext Brussel, na Genticel, Euronext zelf en morgen Ontex. Met amper vier Initial Public Offerings (IPO’s) scoort Brussel mager in vergelijking met andere markten, waar in jaren nooit zoveel vers bloed zijn opwachting maakte.

Als professionele partijen of bedrijven aan de verkoopzijde staan, is het voor gewone beleggers uitkijken. De insiders weten het best wanneer ze een goede prijs voor hun aandelen kunnen ontvangen en langs de kassa kunnen passeren. Daarom is het goed dat bij de vier introducties in Brussel niet alleen bestaande aandelen worden verkocht, maar ook nieuwe aandelen worden aangeboden. Dat geld vloeit rechtstreeks naar het bedrijf in plaats van naar de verkopende partijen. Met die nuance dat bij Ontex het geld vooral moet dienen om de schulden af te bouwen, en niet zozeer om te groeien.

In Wall Street en Londen is het van het gekke beursjaar 2000 geleden, toen de internethype de hoofden op hol deed slaan, dat nog zoveel bedrijven debuteerden. Dit jaar gingen al 134 Amerikaanse bedrijven naar de New York Stock Exchange of Nasdaq, een stijging met 63 procent tegenover een jaar eerder. Samen haalden ze 29 miljard dollar op, 55 procent meer dan in 2013.

Bijna driekwart van die bedrijven maakt geen winst, een teken dat de markt langzaam aan het oververhitten is. Een gemiddelde koers-winstverhouding voor die IPO’s berekenen houdt weinig steek. Daarom vergeleek de Universiteit van Florida de debuutkoersen met de omzet. Beleggers betalen dit jaar gemiddeld 14,5 keer de omzet. Dat is geen koopje in vergelijking met 2007, toen beleggers bij IPO’s zes keer de omzet neertelden om de nieuwe aandelen op de kop te tikken. Maar een zeepbel zoals bij de piek in 2000 is het nog niet. Toen kostte een aandeel bij een IPO gemiddeld 30 keer de omzet.

Kort

In Wall Street en Londen zijn sinds 2000 nooit zoveel bedrijven naar de beurs gegaan. Ze debuteren tegen gemiddeld 14,5 keer hun omzet, tegen 6 keer in 2007.

De overnamemarkt draait op het hoogste toerental sinds 2007, net voor de financiële crisis losbarstte en de beurzen onderuitgingen.

 

Positief is dat beleggers niet langer bereid zijn eender welke prijs op tafel te leggen. Gisteren flopte het beursdebuut van de Britse autoverhelpingsdienst AA. Het aandeel dook op zijn eerste dag 7,2 procent lager. Ook de beursuitbater Euronext bengelt al 7 procent onder zijn introductieprijs van vrijdag. De tegenvallers vormen een reality check voor de begeleidende bankiers, die beseffen dat ze geen al te gekke prijzen mogen vragen. In beide gevallen ging het enkel om de plaatsing van bestaande aandelen.

Behalve de IPO-golf creëert ook de bruisende fusie- en overnamemarkt zenuwachtigheid. Gisteren bood Oracle nog ruim 5 miljard dollar voor Micros. Het data-agentschap Dealogic becijferde dat de overnamemarkt tegen het huidige tempo eind dit jaar afklokt op 3.510 miljard dollar. Dat is het hoogste cijfer sinds 2007, net voor de financiële crisis losbarstte en de beurzen een duikvlucht namen.

‘De fors stijgende overnameactiviteit is een teken dat de beurzen gevaarlijk duur worden’, oordeelt professor Dennis Müller van de Universiteit van Wenen, die van het bestuderen van overnamecycli zijn levenswerk maakte. De voorbije vijf pieken in de overnamemarkt werden telkens gevolgd door een forse beurscorrectie. Toch sluit Müller niet uit dat de overnamegekte nog jaren kan aanslepen.

De lage rente is een groot verschil met de vorige pieken in de overnamecyclus. Normaliter staat de rente hoog wanneer de beurzen er een mooie rit op hebben zitten en de economie floreert. In dat geval betalen veel bedrijven overnames met (dure) aandelen. Dat is nu minder het geval. Bedrijven kunnen zich via leningen relatief goedkoop financieren. Zolang de rente laag blijft, kan de bonanza nog een tijd duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud