Invoerpiek remt Amerikaanse economie even af

Als de inflatie dit jaar onverwacht fors aantrekt, moet de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell mogelijk steviger dan verwacht op de rem staan. ©REUTERS

Met een sterke binnenlandse vraag viert 's werelds grootste economie straks negen jaar onafgebroken expansie.

De Amerikaanse economie koelde eind 2017 een beetje af. Het bruto binnenlands product verstevigde in het vierde kwartaal met 2,6 procent op jaarbasis, een vertraging tegenover het groeitempo van dik 3 procent in de lente en de zomer. 

Met 2,6 procent blijven de Verenigde Staten ook onder de 3 procent die president Donald Trump - op dit ogenblik te gast in Davos - nastreeft.

Ironisch genoeg ligt de schuldige bij een domein waarop de president sterk focust: buitenlandse handel. De invoer steeg afgelopen kwartaal met 14 procent, dubbel zo sterk als de plus 7 procent voor de uitvoer. Buitenlandse handel roomde zo een forse 1,1 procentpunt van de groei af, leert het rapport van de cijferaars bij het Bureau of Economic Analysis. 

De zwakke dollar plaatst de Verenigde Staten in pole positie om munt te slaan uit de sterke wereldeconomie
James Knightley
ING-econoom

Onderliggend was de groei echter sterk: gezinnen spendeerden bijna 4 procent meer en de bedrijfsinvesteringen, misschien wel de belangrijkste barometer van de gezondheid van de economie, namen zelfs met 8 procent toe.

Om aan die sterke vraag te voldoen teerden bedrijven in belangrijke mate op hun voorraden, wat het groeicijfer met 0,7 procentpunt aftopte. Ook dat laat vermoeden dat de groei in 2018 weer kan aantrekken, want als de vraag stevig blijft stijgen zullen ondernemers hun schappen weer moeten bijvullen. De kans is dus groot dat 's werelds grootste economie in juni negen jaar expansie kan vieren, volgens de data van de officiële Amerikaanse 'recessiearbiter'. 

'We voorspellen voor heel 2018 3 procent groei', stelt ING-econoom James Knightley. 'De belastingverlaging zal de binnenlandse vraag ondersteunen en de zwakke dollar plaatst de Verenigde Staten in polepositie om munt te slaan uit de sterke wereldeconomie.'

Eenzelfde teneur bij BNP Paribas-econoom Paul Mortimer-Lee: 'het rapport toont een exploderende binnenlandse vraag en een economie die - nog voor de belastingverlaging zich laat voelen - tegen zijn productielimieten aan het botsen is'. 

Dat rooskleurige plaatje is voor beleggers echter niet onverdeeld positief. Knightley denkt dat de inflatie tegenover de zomer misschien wel tot 3 procent kan stijgen, door de krappe arbeidsmarkt, duurdere olie en een minder harde prijzenslag in de telecomsector. 'Mogelijk zal onze prognose voor drie bijkomende renteverhogingen in 2018 te conservatief blijken', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud