Inzet reserves kan olieschok opvangen

Een opslagtank van ExxonMobil in Houston, Texas. ©Bloomberg News

De inzet van strategische reserves en het oppompen van meer olie door andere landen moet de aanbodschok door de aanvallen op Saoedische olie-installaties absorberen.

Door de aanvallen in Saoedi-Arabië ligt de helft van de productie in het belangrijkste lid van het oliekartel OPEC tijdelijk stil. Daarmee vallen 5,7 miljoen vaten per dag weg, goed voor 5 procent van het wereldwijde aanbod. Dat is de grootste verstoring ooit.

Toch heeft de wereld voldoende olie om deze schok relatief goed te doorstaan, stellen meerdere analisten. Dat is te danken aan de commerciële en strategische reserves die alle landen aanhouden. Zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Staten kondigden aan die te zullen gebruiken om het lagere aanbod op te vangen.

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bedroegen de oliereserves van de OESO-landen eind juni 4,48 miljard vaten. Dat cijfer omvat zowel de reserves van commerciële bedrijven als van de overheid, en vertegenwoordigt 92 dagen van het wereldwijde verbruik. Ook buiten de OESO zijn er nog significante reserves, met name in China.

'Misleidend'

3
Strategische reserves
De strategische wereldreserves zijn nog maar drie keer gebruikt.

De cijfers over de reserves zijn echter misleidend, stellen analisten. Want ze omvatten ook de olie in pijplijnen en raffinaderijen, maar niet die in tankers. De echte 'strategische' reserves, die dienen om noodsituaties op te vangen en die de overheden stockeren, komen neer op 1,4 miljard vaten en vertegenwoordigen naar schatting 29 dagen verbruik.

Sinds het ontstaan van de IEA in 1974 zijn ze maar drie keer gebruikt. De laatste keer was in 2011, toen 60 miljoen vaten ter beschikking werden gesteld om een productiecrash in Libië op te vangen. Daarvoor gingen de reserves alleen open bij de doortocht van de orkanen Katrina en Rita in de Perzische Golf in 2005, en bij de invasie van Koeweit door Irak in 1990. Het is de IEA die na overleg over het openen van de wereldreserves moet oordelen.

Om de huidige aanbodschok op te vangen, doet in de eerste plaats Saoedi-Arabië zelf de meeste inspanningen. 'De vier Saoedische exportterminals hebben een opslagcapaciteit van 66 miljoen vaten. Dat betekent dat de uitvoer sowieso nog twee weken kan doorgaan, ondanks de schade aan de olie-installaties,' stelt olieanalist Amarpreet Singh van Barclays.

De Saoedi's gaan ook meer uit hun andere velden oppompen, vooral die in de Perzische Golf waarvan de ruwe olie niet langs de getroffen raffinaderij Abqaiq passeert. Het duurt echter enkele weken duren voor de extra productie op dreef komt. Daarnaast bekijkt Saoedi-Arabië de heropstart van enkele velden die het samen met Koeweit beheert. 

Irak

De andere OPEC-landen en niet-OPEC-landen die wel met de quota van het kartel meedoen, zoals Rusland, zullen proberen meer op te pompen. Irak engageerde zich zaterdag nog om zijn kranen wat dichter te draaien, maar hoeft dat nu niet meer te doen. Saoedi-Arabië vroeg volgens de Britse zakenkrant Financial Times een noodvergadering van de OPEC die alle landen zou toelaten meer naar boven te halen. Veel leden kunnen dat echter niet zonder zware extra investeringen, waarvoor het geld niet meteen voorhanden is.

De Saoedi's kopen intussen overal in de wereld zoveel mogelijk ruwe en gedistilleerde olie. Gisterenochtend kocht Aramco volgens insiders de inhoud van meerdere commerciële opslagplaatsen en van tankers die tijdelijk dienst doen als opslagplaatsen. Onder meer hefboombeheerders, die zulke tankers huren om te speculeren op een hogere olieprijs, zouden de inhoud aan de Saoedi's hebben verkocht.

645 miljoen
Oliereserves
De VS hebben met 645 miljoen vaten de grootste strategische oliereserve.

Daarnaast kijkt iedereen naar de Verenigde Staten. Die hebben met 645 miljoen vaten de grootste strategische reserve. Zondag had president Donald Trump al zijn fiat gegeven om die te gebruiken. De reserves zijn in vier plaatsen aan de kusten van Texas en Louisiana onder de grond opgeslagen.

'De OESO- reserves kunnen het lagere aanbod uit Saudi-Arabië makkelijk drie maanden opvangen. Nadien wordt het wat moeilijker', zei een vertegenwoordiger van het IEA. Duitsland zei alvast dat het geen redenen ziet om de reserves aan te spreken. 'Op basis van wat we nu weten, wordt het aanbod niet voor een lange periode verstoord.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud