IPO-motor Hong Kong sputtert

De beursvloer in Hong Kong.

De motor van de beursintroducties op de beurs van Hong Kong sputtert. Door de dalende beurkoersen beslisten twee bedrijven om hun beursplannen in te trekken of uit te stellen. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg.

De jongste maanden trokken Chinese en buitenlandse ondernemingen quasi aan de lopende band naar de beurs van Hong Kong. Midden dit jaar zorgde Agricultural Bank of China (AgBank) met een operatie van 22,1 miljard dollar voor een wereldwijd record (tot de beursintroductie van General Motors). AgBank noteert op de beurzen van Hong Kong en Sjanghai.

Maar de dalende beurskoersen en de hoge volatiliteit op de financiële markten doen het geoliede raderwerk stokken. Bluestar Adisseo, een producent van dierenvoeding uit de portefeuille van de private-equityreus Blackstone, besliste zijn operatie in te trekken door de 'voortdurende en excessieve' volatiliteit. De marktomstandigheden bemoeilijken ondertussen de waardering van de divisie Hernieuwbare Energie van Datang. Het bedrijf stelde daarom een 'roadshow' (presentatie) voor beleggers uit.

Oktober recordmaand

Nooit haalden bedrijven wereldwijd meer geld op via beursintroducties dan in de maand oktober. De teller voor die maand tikte af op 49,6 miljard dollar (35 miljard euro), blijkt uit de gegevens van het studiebureau Dealogic. Azië is met stip de meest actieve regio ter wereld. Met een opgehaald bedrag van 20,4 miljard dollar vertegenwoordigt de beursintroductie van de Aziatische verzekeraar AIA (een dochter van het Amerikaanse AIG) 41 procent van het maandvolume van oktober.

Oktober 2007 was tot dit jaar de actiefste maand ooit met een opgehaald bedrag van 46,5 miljard dollar. Het nieuwe record nadert de symbolische grens van 50 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud