Iraanse aanval doet goudprijs kortstondig opveren

©AFP

De goudprijs ging de voorbije nacht boven 1.600 dollar per ounce in reactie op de Iraanse aanval op twee Amerikaanse basissen in Irak. De opstoot was tijdelijk.

Vijf dagen na de eliminatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de Amerikanen heeft Iran woensdag raketten afgevuurd op twee luchtmachtbasissen in Irak waar Amerikaanse soldaten verblijven. Beleggers schoten meteen in een kramp. De olieprijs piekte op 71,75 dollar, de goudprijs steeg voor het eerst sinds maart 2013 boven 1.600 dollar en de Japanse beurs ging tot 2,4 procent lager.

Sinds Nieuwjaar is de goudprijs ononderbroken gestegen.

In de loop van de nacht milderden de beursverliezen na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump dat 'voorlopig alles oké is' en de aankondiging van Iran dat het 'geen oorlog wil'. De Japanse Nikkei225-index sloot uiteindelijk 1,6 procent lager. Voor een vat olie werd omstreeks 19 uur 65,58 dollar betaald, 3,9 procent minder dan dinsdagavond. En de goudprijs zakte bijna een procent tot 1.559 dollar. 

Het goud is voorlopig wel de best renderende activaklasse van 2020 met een winst van 2,8 procent. Sinds Nieuwjaar ging de goudprijs dag na dag hoger - behalve woensdag. Het edelmetaal profiteert voluit van zijn status van veilige haven. 

De markten gaan er voorlopig vanuit dat een zware escalatie onwaarschijnlijk is.
Kit Juckes
Valutastrateeg van Société Générale

De Europese beurzen openden met een verlies van circa een half procent. De Bel20  noteerde kort na de opening 0,7 procent lager. Industriële aandelen als Aperam  en Solvay  kregen in de Bel20 de grootste klappen, met een verlies van circa 1 procent. 

'De markten gaan er voorlopig vanuit dat een zware escalatie onwaarschijnlijk is. Dat is de consensusgedachte', zegt Kit Juckes, een valutastrateeg van Société Générale.

De Europese beurzen klommen rond de middag uit het rood. In de namiddaghandel dikten de winsten nog wat aan, een dip bij de rode opening van Wall Street niet te na gesproken. Gemiddeld sloten ze 0,35 procent in de plus.

Ze konden wel niet meer reageren op de vrij verzoenende toespraak van de Amerikaanse president Trump, die pas kort vóór hun slotbel begon. Dat Trump het conflict niet wil laten escaleren stuurde de Amerikaanse beurzen hoger.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud