Is het een goed idee om te beleggen als Marc Coucke?

Marc Coucke bij de beursgang van Ekopak eerder dit jaar. Het is de enige beursgang tot nog toe in Brussel. ©Antonin Weber / Hans Lucas

De Belgische ondernemer deed de voorbije jaren overwegend goede zaken op de beurs.

87 procent. Dat zou het rendement zijn van een belegger die eind december 2016 de vijf favoriete aandelen van Marc Coucke kocht. Coucke deelde toen zijn favorietenlijstje op Twitter.

Fagron , Lotus Bakeries en Smartphoto zijn alle drie ongeveer verdubbeld. Mithra ging 160 procent de hoogte in ondanks de perikelen rond gewezen CEO François Fornieri. De enige tegenvaller was de lasagneproducent Ter Beke, die er sindsdien 19 procent op achteruit ging door een listeriabesmetting. Het is onduidelijk of Ter Beke nog in Couckes portefeuille zit.

Het gemiddeld rendement van het vijftal ligt exact tien keer hoger dan het rendement op de Belgian All Share-index, die alle Belgische aandelen omvat en sindsdien 8 procent de hoogte inging.

Sinds oudjaar 2016 heeft Coucke geen favorietenlijstjes bekendgemaakt. Tweets van een ‘influencer’ als Coucke kunnen de koersen in beweging zetten en dat ziet de beurswaakhond FSMA niet graag.  

Coronaproof

Coucke zat de voorbije jaren in veel gevallen goed op de beurs, ook tijdens corona. 'Mijn beleggingen op de beurs zijn overwegend coronaproof. Mijn private holdings, van Durbuy tot RSCA Anderlecht zijn allemaal zwaar getroffen', zei Coucke tijdens een uitzending van 'Gert Late Night' midden in de coronacrisis.

+25 %
Een selectie van Coucke-aandelen steeg sinds begin 2020 met gemiddeld 25 procent, tegenover een stijging van 3 procent voor de Bel20.

Smartphoto zag zijn onlinebestellingen voor fotogeschenken een hoge vlucht nemen. AnimalCare profiteert van de hogere vraag naar diensten voor huisdieren. Een selectie van Coucke-aandelen steeg sinds begin 2020 met gemiddeld 25 procent, tegenover een stijging van 3 procent voor de Bel20. We hielden daarbij geen rekening met zeer recente beleggingen zoals Greenyard .

Het valt op dat Coucke nu met Compagnie des Alpes voluit kiest voor een aandeel dat een pandemievrije wereld nodig heeft. 'Veel beleggingen van Coucke zijn niet bekend. Wees er maar zeker van dat hij het heropeningsthema bespeeld heeft met aandelen van het type Kinepolis of Basic-Fit', zegt een kenner. 'Coucke is een visionair en hij gelooft in de terugkeer van events en volle zalen.'

Mocht Coucke een nieuw Twitter-lijstje maken, dan zou daar ongetwijfeld vastgoed bijzitten. De voorbije jaren viel Coucke op als investeerder in de projectontwikkelaars Immobel en VGP en in de beheerder van studentenwoningen Xior . 'De voorbije jaren is zijn portefeuille gediversifieerder geworden. Weg van farma, zijn natuurlijke habitat', zegt een kenner. Farma, vrije tijd en recenter industrie en technologie zijn de poten waarop Couckes investeringsvehikel Alychlo is opgebouwd. De uitbouw van activiteiten in en rond het Waalse stadje Durbuy is een geval apart.

'Let your profits run'

Coucke lijkt een groot voorstander van het principe 'Let your profits run'. Dat bewijst hij met de koekjesbakker Lotus . 'Die aandelen heb ik twintig jaar geleden gekocht tegen 35 euro. Het wonder is dat ik die aandelen nog altijd heb en dat ik ze niet heb verkocht toen ze twee of drie keer meer waard werden', zei Coucke onlangs in Trends. Vandaag flirt het aandeel Lotus met de grens van 5.000 euro.

Tegenover grote successen staan ook verkeerd uitgedraaide beleggingen. De twee bekendste miskleunen zijn allicht de communicatiespecialist Crescent en de soepautomatenverdeler Fountain . 'Coucke is slim en rekent sneller dan anderen, maar hij beslist ook sneller dan anderen. Dat laatste speelt hem soms parten', zegt iemand die geregeld met hem contact heeft.

De conclusie: een belegger blindelings volgen is nooit een goed idee. Coucke gebruiken als inspiratiebron om zelf uw huiswerk te maken kan nooit kwaad. 'Vergeet tot slot niet dat Coucke er beter tegen kan dan anderen. Een belegging zoals Crescent zou voor mij een ramp zijn. Dat is voor hem wel anders', zegt een beursexpert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud