Japan start wereldwijde verkoopgolf
De Europese beurzen waren dinsdag volledig van slag door de doemberichten uit Japan. Na een explosie in Fukushima, waarbij gaten in een reactorgebouw zijn geblazen, zwol de vrees voor een zware kernramp aan. In Brussel verloor KBC bijna 6 nu de verkoop van de privatebankingdochter KBL aan de Hinduja-groep niet doorgaat. In Frankfurt kreeg de DAX, waar grote energie- en industriële bedrijven de plak zwaaien, zware klappen.
De toestand in de kerncentrale van Fukushima verergerde dinsdag alleen maar. Er deden zich twee nieuwe explosies voor en de straling werd een pak hoger.
De beurs van Tokio reageerde dinsdagmorgen al paniekerig en de Nikkei sloot 10,55 procent lager. De injectie van extra kapitaal door de Japanse centrale bank kon de markten niet bedaren.
Volgens marktpartijen houden beurzen bij onzekerheid zoals wel vaker rekening met een worst case-scenario. En die onzekerheid is groot, omdat de toestand in Japan van uur tot uur evolueert. De dreiging van een kernramp komt bovendien boven op de immense economische schade die de aardbeving en de verwoestende tsunami hebben aangericht. En dan is er natuurlijk ook nog de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten die beleggers ook niet onberoerd laat.
Wall Street verliest rond de middag zo'n 2 procent. De indexverliezen in Europa lopen in ijltempo op en bedragen nu 3 tot meer dan 4 procent. De zwaarste verliezen zijn voor de grondstoffen-, auto- en technologieaandelen. De grootste tik bij de nationale indexen is voor de DAX in Frankfurt, waar energiegroepen als RWE en E.ON een zwaar gewicht hebben.
Kernenergie
Net als maandag staan energiebedrijven in de schijnwerpers. Kernenergie levert een aanzienlijk deel van de stroom in Europa - in Frankrijk zelfs driekwart - en er is toenemende bezorgdheid over de toestand van de kerncentrales. In Duitsland is een beslissing om de levensduur van de atoomcentrales te verlengen, alvast opgeschort en wordt de veiligheid van alle sites onderzocht. Aandelen als GDF Suez, RWE en E.ON zakken 2,5 tot 5 procent. De producenten van apparatuur om groene energie te maken, hebben daarentegen de wind in de zeilen. Zo veerde de windturbineproducent Nordex 19 procent op.
In Brussel ging KBC 5,9 procent lager. De bank meldde voorbeurs dat de verkoop van KBL European Private Bankers aan de Indiase Hinduja-groep niet doorgaat en dat verschillende opties worden bekeken. De verkoop kreeg geen groen licht van de Luxemburgse financieeltoezichthouder CSSF, omdat Hinduja zich onvoldoende transparant zou hebben opgesteld.
Rentebesluit
Vanavond om 19.15 uur maakt de Federal Reserve zijn rentebesluit bekend. De algemene verwachting is dat de centrale bank de basisrente onveranderd laat, in de buurt van nul dus. Bovendien zal de Fed het plan om maandelijks voor 75 miljard dollar overheidsobligaties in te kopen, onverminderd voortzetten tot juni. Het is onder andere uitkijken naar hoe de Fed reageert op de recente stijging van de olieprijs en de druk op de inflatie.
Zal de Fed nog steeds zeggen dat de rente 'laag' zal worden gehouden gedurende een 'extended period'? Of kruipt de Fed langzaam richting de exit? Dat Ben Bernanke even agressief zal zijn als zijn Europese collega Jean-Claude Trichet is echter weinig waarschijnlijk. Trichet liet bij de jongste ECB-vergadering weten dat een renteverhoging mogelijk al voor april is.
Vermoedelijk heeft de Fed in zijn bespiegelingen nog geen rekening kunnen houden met de aardbeving en tsunami in Japan, met het gevaar voor een kernramp en met de gevolgen voor de Japanse en de wereldeconomie.