Advertentie

Japan sukkelt opnieuw in recessie

Premier Shinzo Abe bij een bedrijfsbezoek in de stad Kazo ©BELGAIMAGE

De vierde recessie in vijf jaar is een tegenvaller voor premier Abe, die kiezers met zijn 'Abenomics' duurzaam herstel belooft.

De Japanse economie kromp afgelopen zomer volgens een eerste raming met 0,8 procent op jaarbasis. De krimp is een stuk groter dan verwacht en betekent dat 's werelds derde grootste na de Verenigde Staten en China met twee negatieve kwartalen op rij voor de vierde keer in vijf jaar in een recessie beland is. 

Hoofdschuldige voor de nieuwe krimp zijn de bedrijven. Die houden gelet op de kwakkelende gezinsconsumptie in eigen land en de afkoeling van de economie in belangrijke afzetmarkten als China de vinger op de knip: bedrijfsinvesteringen zakten in het derde kwartaal met 5 procent op jaarbasis.

Meteen een tegenvaller voor premier Shinzo Abe: die probeert al een tijd het Japanse bedrijfsleven aan te porren hun berg cash productief aan te wenden, voorlopig vergeefs. 

Abe haalde eind 2012 en eind 2014 twee klinkende verkiezingsoverwinningen en met de belofte eindelijk komaf te maken met de decennialange deflatie, die het land van de ene naar de andere recessie doet sukkelen.

Maar voorlopig lijkt het 'Abenomics'-stimuluspakket vooral de aandelenmarkt een boost te geven, vooral dankzij het enorme inkoopprogramma van staatspapier dat de centrale bank in het voorjaar van 2013 opstartte

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud