Advertentie
Advertentie

Japanse beurs boekt grootste klim in zeven jaar

De Japanse premier Shinzo Abe. ©EPA

De beurs van Tokio is woensdag met liefst 7,7 procent gestegen. De Japanse aandelenmarkt boekte de grootste klim sinds oktober 2008 omdat speculanten op koopjesjacht gingen na het herstel van de Chinese, Europese en Amerikaanse beurzen.

'De jongste dagen waren meer dan 40 procent van de verkopen op de beurs van Tokio orders van beleggers die speculeerden op een koersdaling', signaleert Emmanuel Hermand van het Japanse beurshuis Nomura. 'Maar beleggers oordeelden vandaag dat de bezorgdheid over China en de recente daling van de Japanse aandelenkoersen overdreven was.'

De aanleiding van de verandering van het sentiment op de beurs van Tokio waren volgens Hermand de stabilisering van de Chinese aandelenmarkten en de stijging van de Europese en Amerikaanse beurzen. 'Dat leidde tot het sluiten van short posities.'

Sommige analisten verwijzen ook naar een uitspraak van premier Shinzo Abe, die een verlaging van de vennootschapsbelasting in het vooruitzicht stelde. 'Maar dat is eigenlijk geen nieuws', zegt Hermand. Abe zei ook dat hij optimistisch is over een vrijhandelsakkoord tussen de landen rond de Stille Oceaan.

Hermand beklemtoont dat de fundamenten van de Japanse aandelenmarkt goed zijn. 'De waarderingen zijn aantrekkelijk, de winstgroei is de hoogste van de wereld en het economisch herstel zet door.' Hij noemt de recente koersdaling van 3,5 procent van de Chinese yuan 'fine tuning' na de veel grotere koersstijging de voorbije jaren.

'Ik verwacht op korte termijn volatiliteit maar blijf op lange termijn heel positief over Japanse aandelen. Nomura ziet de Nikkei-index tegen eind 2015 stijgen naar 20.500 à 22.500 punten. De graadmeter van de beurs van Tokio sloot gisteren op 18.770 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud