'Je moét wel een vertrouwenssprong nemen'

©BELGA/BELPRESS

Door de Griekse chaos lijkt de zichtbaarheid kleiner dan ooit op de financiële markten. Maar voor beleggers die hun huiswerk maken en bereid zijn een vertrouwenssprong te maken, zijn er nog altijd opportuniteiten, zegt strateeg William De Vijlder van BNP Paribas Investment Partners.

Wint extreem-links straks de verkiezingen in Griekenland en kiest het voor een exit uit de eurozone? Zal Spanje Europese steun vragen als gevolg van de uitdijende bankencrisis in het land?

Zal de ECB deze zomer alsnog de rente verlagen of andere maatregelen doorvoeren om de economie te stimuleren? Een hele reeks ja-/nee- vragen die beleggers uit hun slaap houden en hen nagenoeg onmogelijk maken om consequent dezelfde investeringsstrategie aan te houden.

Een 'binair marktklimaat', heet dat dan in vaktermen. 'Maar omdat de situatie op de markten zo wispelturig is, betekent nog niet dat je je als belegger zo moet gedragen', merkt William De Vijlder, hoofd beleggingsstrategie bij BNP Paribas Investment Partners.'

Vertrouwenssprong

'Als belegger doe je er goed aan nog eens na te gaan welke rendementsdoelstellingen je wil bereiken over een bepaalde periode. Eens je die analyse hebt gemaakt, moet je niet aarzelen om een vertrouwenssprong te maken als je een opportuniteit ziet.'

Waar ziet De Vijlder dezer dagen koopkansen? De onzekerheid over de uitkomst van de Griekse stembusgang verklaart mee waarom we momenteel een kleiner dan gemiddelde positie nemen in aandelen, steekt De Vijlder van wal. Door de groeiende risico-aversie staan aandelen wel goedkoper gewaardeerd dan bedrijfs- en staatsobligaties. Maar omdat de winstmarges nu al erg hoog zijn is het stijgingspotentieel vrij beperkt.

'Dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn. Je moet niet twijfelen als je een bedrijf ziet dat laag gewaardeerd is maar wel een gezonde balans heeft, mooie vooruitzichten biedt voor winst op lange termijn en een hoog dividendrendement biedt.'

Wat aandelen betreft, gaat De Vijlders voorkeur op dit moment wel uit naar effecten uit de opkomende markten. Die regio's hebben het de voorbije weken ook moeilijk gehad. Maar de regeringen van die 'emerging markets' hebben wel wat meer marge om eventuele besparingsmaatregelen door te voeren.

Billijke bunds

Opmerkelijk: ondanks de recente vlucht naar veilige havens zoals Duitse Bunds of Amerikaanse treasury's blijft De Vijlder neutraal voor vastrentende producten. Als gevolg van de massale toevlucht van risicoschuwe beleggers daalde de rente op het tienjarige Duitse staatspapier naar een diepterecord.

Toch zijn die Bunds volgens De Vijlder billijk gewaardeerd, als je rekening houdt met het feit dat de gemiddelde kortetermijnrente in Europa sinds november is gehalveerd en dat de markt verwacht dat de Duitse schatkist op korte termijn minder staatsobligaties wil uitgeven.

Maar toch gaat de voorkeur ook hier uit naar staatspapier uit de opkomende markten. 'Al adviseer ik beleggers om daar via een fonds in te investeren in de plaats van die vaak exotische effecten apart te kopen.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud