Jobcreatie in VS vertraagt sterk

Een jobbeurs in de Amerikanse staat Kentucky. ©Bloomberg

De Amerikaanse werkgelegenheid is in mei veel minder gestegen dan verwacht. Toch daalde de werkloosheidsgraad naar het laagste peil in 16 jaar. De dollar en beurzen reageren negatief.

Het jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid geeft tegenstrijdige signalen over de gezondheid van de arbeidsmarkt. Het aantal banen steeg in mei slechts met 138.000, tegenover 174.000 in april. Economen hadden 182.000 extra jobs voorspeld. Bovendien werd de jobcreatie van de twee vorige maanden naar beneden herzien.

Het is niet meteen duidelijk waarom de stijging van de werkgelegenheid vertraagt. Een mogelijke verklaring is dat het door de krappe arbeidsmarkt steeds moeilijker is om gekwalificeerde arbeidskrachten te vinden. Maar het is niet uitgesloten dat ondernemingen wachten met aanwervingen tot meer duidelijkheid bestaat over de beloofde belastingverlaging van de regering-Trump.

Ondanks de kleinere jobcreatie daalde de werkloosheidsgraad onverwacht met 0,1 procentpunt naar 4,3 procent. Het is 16 jaar geleden dat zo weinig Amerikanen werkloos waren.

Participatiegraad

De vermindering van de werkloosheid weerspiegelt vooral de daling van de zogenaamde participatiegraad. Het aantal Amerikanen dat zich beschikbaar stelt voor de arbeidsmarkt is in mei met 429.000 gedaald.

Beleggers focussen vooral op de geringe jobcreatie, omdat de cijfers van de werkgelegenheid minder volatiel zijn dan deze van de werkloosheid. De dollar daalt, waardoor de euro met een halve cent stijgt naar 1,126 dollar, het hoogste peil sinds novemberv vorig jaar. Ook de Europese aandelenmarkten en de langetermijnrente dalen.

De tragere jobcreatie zal volgens economen niet leiden tot uitstel van de geplande renteverhoging. 'Er was een afschuwelik jobrapport nodig om de Fed twee keer te doen nadenken over een renteverhoging in juni.' De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal bijna zeker op 14 juni de rente optrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud