Jobrapport VS stelt beleggers gerust

Amerikaanse jobrapport stelt beleggers gerust. ©REUTERS

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijkt er sterker bij te staan dan eerder gedacht. De Europese beurzen reageren positief.

Na de tegenvallende indicatoren voor de industrie dinsdag en voor de dienstensector donderdag krijgen beleggers vrijdag wat beter nieuws te horen uit de VS.

De arbeidsmarkt lijkt immers nog redelijk goed te functioneren. In de maand september kwamen er in de VS 136.000 banen bij. Dat was wel minder dan de 145.000 waar economen op rekenden. Maar het aantal gecreƫerde banen in augustus bleek dan weer een stuk hoger te liggen dan eerder gedacht. Vorige maand meldde de overheid een banenklim van 130.000, maar dit cijfer is nu bijgesteld naar 168.000.

De loongroei viel tegen. Economen rekenden maand op maand op een klim van 0,2 procent maar de toename van de lonen kwam vorige maand geheel tot stilstand. De werkloosheidsgraad daalde onverwachts verder van 3,7 naar 3,5 procent, het laagste peil in 50 jaar. 

Renteverlaging

Voor hoofdeconoom James Knightley van ING zijn de cijfers uit het banenrapport nog steeds te zwak. 'De banengroei voor september was zwakker dan verwacht en de loongroei koelde af. Daarmee lijken de fundamenten onder de consumptie te verzwakken.'

Knightley stelt tevens dat er nu meer reden is tot het verlagen van de rente. 'De cijfers laten zien dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen is. In combinatie met de zwakke ISM-cijfers van eerder deze week neemt de nood aan een renteverlaging toe.'

Beurzen hoger

De beurzen vonden de uitslag van vandaag in ieder geval geruststellend. Voor het nieuws gingen de Europese beurzen gemiddeld 0,1 procent hoger. Bij publicatie van de cijfers stonden de aandelenbeurzen op het oude continent met gemiddeld 0,4 procent in de plus.  

De Bel20 wint 0,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud