Wall Street: Johnson & Johnson in de problemen

Een man krijgt een vaccin van Johnson & Johnson. ©AFP

In de Verenigde Staten kregen zes mensen bloedklonters na een spuitje met het Johnson & Johnson-vaccin. Als gevolg daarvan wordt het toedienen van dit vaccin meteen op pauze gezet.

Bij sluiting van de Amerikaanse beurzen stond Wall Street overwegend in het groen. De Nasdaq ging er 1,05 procent op vooruit, de Dow Jones zakte 0,2 procent. De inflatie in Amerika loopt sterker op dan verwacht, tot 2,6 procent. De beleggers maakten zich echter weinig zorgen over de stijging van de levensduurte. Ze speculeren dat de massale economische stimulus onverminderd zal doorgaan. De Federal Reserve hield rekening met een opstoot van de inflatie en zal haar soepel beleid handhaven.

Alle aandacht was dinsdag gericht op het nieuws rond het vaccin van Johnson & Johnson .

Zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud kregen een zeldzame vorm van bloedklonters in de 6 tot 13 dagen nadat ze het vaccin van Johnson & Johnson kregen ingespoten. Een oorzakelijk verband is nog niet bevestigd maar wordt onderzocht. Het toedienen van het J&J-vaccin wordt in de VS wel voorlopig op pauze gezet na een advies van de geneesmiddelenwaakhond FDA (Food and Drug Administration) en het CDC (Centre for Disease Control and Prevention).

Johnson & Johnson heeft ondertussen zelf de uitvoer naar Europa uit voorzorg stopgezet. Weinig verbazend zakte het aandeel van de farmareus, met 1,3 procent. Maar waar er een verliezer is, is er ook een winnaar. Moderna , dat eveneens een coronavaccin op de markt heeft, won aan waarde op de rug van het falen van zijn concurrent. Het steeg 7,4 procent.

De vrees dat de vaccinatiecampagne in de VS nu vertraging oploopt en het dus langer wachten is op een volledige heropening van de economie, zette beleggers ertoe aan reisaandelen buiten te gooien. Delta Air Lines zakte 1,15 procent, American Express 1,1 procent en de cruisemaatschappij Royal Caribbean 0,6 procent.

GRAB

Grab Holdings, de grootste verhuurder van auto’s met chauffeur en de maaltijdbezorger in Zuidoost-Azië, trok naar Nasdaq. Dat gebeurde via een fusie met de Amerikaanse spac Altimeter Growth . De deal waardeert Grab op 39,6 miljard dollar. Het gaat om de grootste transactie ooit met een blancochequebedrijf.

Spacs zijn de rage van het moment op Wall Street. Vorig jaar haalden de nog te vullen beursschelpen een recordbedrag op van 83 miljard dollar. Dit jaar gaat het nog veel harder en hebben ze al 99 miljard dollar ingezameld.

In het kader van zijn geplande beursgang haalt Grab, dat in Singapore is gevestigd, ook meer dan 4 miljard dollar op. Dat gebeurt via een private investering door grote spelers als BlackRock, Fidelity International, Janus Henderson Investors en Temasek Holdings.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud