Advertentie

'Just Eat moet miljardendeal Grubhub terugdraaien'

©Bloomberg

Een Amerikaanse aandeelhouder leest in een open brief Jitse Groen, de CEO van Europa's grootste maaltijdkoerier Just Eat Takeaway, de les.

De Amerikaanse miljardengok van Jitse Groen is uitgedraaid op een flop die het best zo snel mogelijk teruggedraaid wordt. Dat is het oordeel van Cat Rock, een Amerikaans hefboomfonds dat naar eigen zeggen met 6,5 procent een van de grootste aandeelhouders is van de Nederlandse maaltijdkoerier Just Eat Takeaway (JET) . Cat Rock piepte luidens de webstek van JET zelf pas begin deze maand boven 5 procent.

'De beurskoers van JET is sinds de beursintroductie in 2016 tot aan de afronding van de overname van Grubhub in juni 2020 met 326 procent gestegen. Sinds de aankondiging van die deal bleef het aandeel JET met 69 procentpunten achter op de wereldbeurzen', stelt Cat Rock-oprichter Alex Captain in een open brief. De activist heeft voor alle duidelijkheid ook een aparte webstek, genaamd Just Eat Must Deliver (justeatmustdeliver.com), uit de grond gestampt.

Beleggers waarderen op dit ogenblik Grubhub op minder dan nul.
Alex Captain
Oprichter en managing partner Cat Rock Capital

Captain maant Jitse Groen, de CEO van Just Eat Takeaway, aan Grubhub tegen eind dit jaar te verkopen en dus in de feiten de overname ter waarde van 6,4 miljard euro - betaald in aandelen JET - terug te draaien. 'Beleggers waarderen op dit ogenblik Grubhub op minder dan nul', poneert Captain. 'Wij zijn van oordeel dat een verkoop tegen eender welke positieve waarde het aandeel JET met ruim 100 procent kan doen herstellen.'

Volgens de Amerikaanse hefboomfondsbeheerder loopt Groen risico, nu beleggers de maaltijdkoerier tegen 'minder dan 8 keer de geraamde ebitda (brutobedrijfswinst, red.) voor 2022 waarderen'.

'De lage beurskoers beperkt de financiële en strategische flexibiliteit van JET, nodigt rivalen uit op de thuismarkten en maakt het bedrijf kwetsbaar voor een bod onder de intrinsieke waarde', klinkt het nog.

Echt onder de indruk zijn de beleggers tot nader order niet: het aandeel JET noteert in Amsterdam 0,2 procent hoger op 68,13 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud