Kan Trump Fed-voorzitter Powell ontslaan?

President Donald Trump en Fed-voorzitter Jerome Powell (rechts). ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump is erg ontevreden over de renteverhogingen van de centrale bank (Fed). Maar een ontslag van Jerome Powell zou niet leiden tot een soepeler geldbeleid.

Trump heeft eind vorige week verschillende keren met enkele adviseurs gepraat over een ontslag van Powell, meldde het persbureau Bloomberg afgelopen weekend. De president is erg ontevreden over de renteverhoging van vorige week woensdag en de afbouw van de obligatieportefeuille van de centrale bank.

Het dreigement van Trump doet de vraag rijzen of de president Powell kan ontslaan. De statuten van de Fed zeggen dat de president 'met reden' (for cause) de gouverneurs van de Fed kan ontslaan. Powell is gouverneur en voorzitter. Aangezien Powell geen voorzitter kan blijven als hij ontslagen wordt als gouverneur, lijkt het erop dat Trump Powell de laan kan uitsturen.

De hamvraag is hoe 'met reden' moet worden geïnterpreteerd. Ontevredenheid over het gevoerde monetaire beleid is wellicht niet voldoende. Sommige juristen zeggen dat een strafrechtelijke veroordeling vereist is. Ook Trump lijkt er nu van overtuigd dat hij niet de bevoegdheid heeft om Powell te ontslaan. Dat zei minister van Financiën Steven Mnuchin na een gesprek met Trump.

Unaniem

Zou een ontslag van Powell leiden tot een soepeler monetair beleid? Neen. De renteverhoging van vorige week is unaniem goedgekeurd door de tien stemgerechtigde bestuurders. Vijf van die bestuurders zijn gouverneurs die zijn voorgedragen door Trump of zijn voorganger Barack Obama en van wie de Senaat de benoeming heeft bekrachtigd. De vijf andere bestuurders vertegenwoordigen regionale Fed-kantoren en zijn benoemd door bankiers uit die regio's.

De twee door Trump voorgedragen maar nog niet benoemde gouverneurs zullen wellicht niet het pad effenen voor een lagere rente. Marvin Goodfriend waarschuwde in maart in een hoorzitting dat de rente te laag was. Nellie Liang heeft in haar carrière vooral gefocust op financiële stabiliteit. Het is niet erg duidelijk wat haar visie is op het rentebeleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud