KBC Ancora ziet korting oplopen

©BELGA

De verankeringsholding noteert nu tegen een korting van bijna 30 procent op de 'onderliggende' aandelen KBC.

Er zijn nog resultatenrekeningen die je kunt snappen zonder raketwetenschapper te zijn. KBC Ancora  hoort bij die zeldzame categorie. 

Over het per 31 december afgesloten eerste halfjaar van het boekjaar 2018/2019 valt de omzet van de verankeringsholding boven KBC, 77,55 miljoen euro, voor 99,9 procent samen met de 77,52 miljoen aan dividenden die ze van de bank- en verzekeringsgroep ontving.

Trek daar de 7,6 miljoen rentelasten op de schulden en de 1,3 miljoen euro werkingkosten van af en je komt uit op de nettowinst van 68,7 miljoen euro of 0,88 euro per aandeel. 

Om het niet té makkelijk maken, voegde KBC Ancora wel een kleine complicatie toe. De holding heeft namelijk als enige actief 77,52 miljoen aandelen KBC, terwijl er 78,3 miljoen stuks KBC Ancora in omloop snel. Dus vertegenwoordigt elk aandeel KBC Ancora niet één, maar 0,99 'onderliggende' aandelen KBC. 

Tegenover dat ene actief, staat ook exact één passief: 287,3 miljoen nettoschulden, of 3,67 euro per aandeel. Die schuld is afgenomen tegenover de 4,55 euro, maar is dat is maar tijdelijk. Het interimdividend dat de holding in november van KBC ontving, wordt immers tijdelijk geparkeerd op de zichtrekening maar in juni - samen met het slotdividend van KBC - doorgestort via een dividend aan de eigen aandeelhouders. 

Om de intrinsieke waarde van het aandeel te berekenen moet je de KBC-beurskoers   - 59,50 euro vrijdagavond -  met 0,99 vermenigvuldigen en daar de 3,67 euro schulden van aftrekken.

Resultaat: 55,24 euro. De huidige beurskoers van KBC Ancora, 39,70 euro, impliceert dus een korting van goed 28 procent. De korting is een stuk groter dan een jaar geleden. KBC Ancora (-24%) is sinds begin 2018 bijna 10 procentpunt forser gezakt dan KBC zelf (-15%). 

Vennoten van het niet op de beurs genoteerde Cera kunnen bij uitstap hun D-aandeel Cera ruilen voor 4,2 aandelen KBC Ancora. Zo'n uitstap kan alleen tijdens de eerste helft van het kalenderjaar, nu dus. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud