Euronext Brussel: KBC kan Bel20 niet op het droge houden

©BELGA

De Bel20 slaagde er niet in de eindejaarsrally een vervolg te geven. In de index blonk één aandeel uit: KBC.

De Bel20 noteerde het grootste deel van de handelsdag in de plus. De Brusselse beurs onderscheidde zich daarmee van de Europese collega's, die licht verlies lieten optekenen. In de namiddag dook ook de Bel20 in het rood.

De index eindigde 0,2 procent lager op 3.870,27 punten. De druk kwam vooral van de telecomspelers Telenet (-1,5%) en Proximus, en van Galapagos. Het biotechbedrijf bereikte in de vroege handel een recordkoers van 175,20 euro en zakte daarna weg. De koersdaling versnelde terwijl Galapagos een update gaf in New York.

Uitblinker in de Bel20 was KBC dat 2,4 procent hoger koerste op 67 euro. De bank- en verzekeringsgroep is de belangrijkste Bel20'er, goed voor 12 procent van de aandelenkorf. AB InBev (11,2%) en ING (10,7%) vervolledigen de top drie. 

Samen met de behoorlijke kwartaalcijfers was ook de presentatie aan analisten best interessant. Zeker slide 40 is boeiend.

©KBC

Volgens de regels van de Europese Centrale Bank mag de bank- en verzekeringsgroep de stevige winst over het derde kwartaal nog niet bij de kapitaalbuffer per 30 september tellen. Mocht dat wél zo zijn, dan zou de kapitaalbuffer een stevige 15,9 procent van de risicogewogen activa belopen. Dat is een stuk boven de minimumdoelstelling van de toezichthouders en het (hogere) minimum van 14 procent dat KBC zichzelf oplegt. Bij dat laatste minimum telt de bank wel een 'M&A-buffer' van 1,7 procentpunt, 15,7 procent dus. 

Met andere woorden: KBC beschikt over flink wat surpluskapitaal, Thijs zelf gaf dit voorjaar op de CEO Talks met De Tijd al aan dat het niet de bedoeling is bij gebrek aan interessante overnamedoelen dat surplus te blijven oppotten. 'Alles boven 15,7 procent is inderdaad surpluskapitaal', bevestigde Thijs op de telefonische call met analisten. Maar voor een update over de dividendpolitiek over de komende jaren moeten beleggers wachten tot de beleggersdag in Praag, op 17 juni.

Toch verschijnen bij beleggers zoals altijd als het woord 'surpluskapitaal' valt nu al dollartekens in de ogen. Beurshuis Jefferies verwacht bijvoorbeeld dat KBC over boekjaar 2019 65 procent van de nettowinst uitkeert, 3,72 euro per aandeel. Dat zou een stijging van bijna een kwart tegenover de 3 euro bruto over boekjaar 2018. Pro memorie: op dit ogenblik luidt de dividendpolitiek van CEO Johan Thijs om 'minstens 50 procent' van de winst uit te keren.

Een opvallende daler in de Bel20 was Proximus  . De telecomoperator koerste 2,2 procent lager op 27,29 euro. Na een beroerd 2018 heeft het aandeel er in 2019 een stevige remonte op zitten. Maar KBC Securities ziet risico's voor 2020 en verlaagt het advies tot 'verkopen', met een koersdoel van 22 euro. 

Analist Ruben Devos somt drie factoren op:

  • een dure versnelling van de uitrol van het glasvezelnetwerk voor supersnel internet
  • mogelijke vertraging in het dit voorjaar aangekondigde besparingsplan
  • dreigend verlies aan marktaandeel door grotere concurrentie en onzekerheid over de commerciële plannen van de nieuwe (nog te benoemen, red.) CEO.

Devos vreest dat één van de belangrijkste winstgroeimotoren van de voorbije jaren stilaan op zijn laatste benen loopt. Die luistert naar het vierletterwoord ARPU, de gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant.

Die dreigt te stagneren door de scherpe strijd in zowel mobiel - bij retailklanten én bedrijfsklanten - en kabel. 'Nu Telenet zijn netwerk heeft opgewaardeerd en snelheden tot 1 Gbps kan aanbieden, gaan klanten ook het breedbandaanbod van Proximus kritischer bekijken', zegt de analist. 'En een nieuwe eigenaar voor VOO zou tot grotere concurrentie leiden in Wallonië, waar Proximus traditioneel sterker staat dan in Vlaanderen'. 

Nog op de beleggersagenda donderdag:

  • Kinepolis  trok 2,7 procent hoger op 59,80 euro. Na de sterke kwartaalupdate verhoogt Berenberg het advies voor de bioscoopuitbater van 60 tot 67 euro, het advies blijft 'kopen'. 'Het jaareinde belooft een blockbuster te worden', zegt analiste Anna Patrice, verwijzend naar het stevig filmaanbod. Bovendien becijfert ze dat CEO Eddy Duquenne zelfs na de recente Amerikaanse recorddeal nog zo'n 100 à 150 miljoen kan uittrekken voor nieuwe overnames. 
  • EVS  moest na een tegenvallend zomerkwartaal de jaarprognose verlagen. De Luikse specialist in beeldservers voor live televisieverslaggeving tuimelde 4,7 procent naar 21,25 euro. 
  • IBA  ging 0,4 procent lager naar 14,28 euro. De wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding handhaaft na het derde kwartaal de prognose dat het operationeel resultaat over heel het jaar weer zwart in plaats van rood zal kleuren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud