Advertentie

KBC tilt jaarrendement naar 170 procent

De Bel20 slaagde in een winst van een halve procent, met dank aan een stijging van KBC. De bank kreeg een koersdoelverhoging mee. D’Ieteren blijft ondertussen zakken.

De Bel20 sloot 0,4 procent hoger tot 2.486,8 punten. De sterindex werd op sleeptouw genomen door de bank KBC (+1,4%, 26,23 euro) en   de verzekeraar Ageas (+1,3%, 22,59 euro). Het financiële duo weegt voor 15 procent in de Bel20.

Rabo Securities is erg te spreken over de maatregelen die KBC in het vierde kwartaal nam, met de plaatsing van de eigen aandelen, de kapitaalverhoging en de verkoop van het Russische Absolut Bank. Het beurshuis handhaaft het 'kopen'-advies en verhoogt het koersdoel van 24 naar 29 euro. Door de stijging van vandaag, komt het rendement van KBC sinds begin dit jaar uit op 170 procent. Daarmee is KBC de grote winnaar dit jaar in de Bel20.

Door het hogere koersdoel bij KBC, stijgt logischerwijze ook het koersdoel bij KBC Ancora tot 18 euro. 'Als KBC ons nieuwe koersdoel bereikt van 29 euro, dan stijgt de intrinsieke waarde van KBC Ancora tot 22 euro per aandeel', zegt analist Cor Kluis. Hij past vervolgens een korting toe van 20 procent, dat is de gemiddelde korting van de holding in 'normale tijden' (lees: voor de bankencrisis). Het afgeronde koersdoel komt uit op 18 euro, wat een opwaarts potentieel biedt van 40 procent. KBC Ancora won 0,8 procent tot 12,8 euro.

D'Ieteren bleef forse verkoopdruk ondervinden na het dubbele winstalarm van vorige week vrijdagavond. CEO Jean-Pierre Bizet zei in een gesprek met De Tijd dat de neergang bij beglazingsdochter Belron, bekend van Carglass, een 'conjunctureel' gegeven is. Maar steeds meer analisten vermoeden structurele problemen. Het aandeel kreeg een klap van 3,9 procent tot 29,21 euro, en was daarmee veruit de grootste daler in de Bel20. D’Ieteren telt wel slechts voor 1 procent in de Bel20.

UCB (stabiel op 44,18 euro) kon geen munt slaan uit positief nieuws uit Japan. UCB kreeg op Kerstdag groen licht om in het land Cimzia op de markt te brengen in de vorm van injectiedosissen van 200 mg, voor onderhuidse toediening. Verder kreeg Neupro groen licht voor de behandeling van Parkinson en het rusteloze benensyndroom. KBC Securities handhaaft het 'houden'-advies en koersdoel van 44 euro. 'Het dubbele succes in Japan is in lijn met onze verwachtingen en heeft dus geen impact op onze prognoses', zegt analist Jan De Kerpel. 'We herhalen dat het aandeel er al een stevige rally op heeft zitten, meesurfende op een goed management van de kortetermijnverwachtingen bij beleggers, een sterke pijplijn nieuwe producten, goed sectormomentum en tot op zekere hoogte overnamegeruchten'.

Op de brede markt won Spector 6,1 procent tot 35 cent. Beleggers laten zich inspireren door de forse aankopen van Etienne Kaesteker, de oprichter van E5 Mode. Een participatiemelding leert dat het belang van Kaesteker is opgelopen tot 5,33 procent.

Ook Zetes, een specialist in de identificatie van goederen en personen, was in trek met een winst van 3,3 procent tot 14,69 euro. Het aandeel profiteerde  allicht van een interview in het VFB-magazine Beste Belegger met CEO Alain Wirtz. ‘De tweede helft van 2012 zal beter zijn dan de eerste. Sinds oktober zien we in Duitsland een forse herneming.  Het VK en de Benelux keren in de retail terug naar een normaal niveau. Er is een mooie dynamiek op gang gekomen’, zei Wirtz. Hij had verder over een record aan bestellingen in de maand november. En hij verklaarde zich ‘zeer optimistisch voor 2013’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud