King vraagt raad om Libor te hervormen

Mervyn King, gouverneur van de Bank of England (Foto Bloomberg)

Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England, roept de toplui van 's werelds meest vooraanstaande centrale banken op met voorstellen te komen om de 'London Interbank Offered Rate' of Libor te hervormen. De Londense City kreunt momenteel onder een schandaal rond gesjoemel met de Libor.

King heeft woensdag een brief geschreven aan de leden van het door hem voorgezeten Economic Consultative Committee. Hij stelt een diner voor op 9 september in Basel, dat als forum moet fungeren voor het uitwisselen van ideeën hoe de tekortkomingen van de Libor kunnen worden aangepakt. Dat vernam de Wall Street Journal van een bron binnen de Bank of England.

De Libor wordt als referentietarief gebruikt voor effecten en leningen die een totale waarde van 800.000 miljard dollar vertegenwoordigen. Als dusdanig is het een heel belangrijke maatstaf in de financiële sector. De vaststelling van de Libor gebeurt onder toezicht van de British Bankers Association.

Drie weken geleden kwam aan het licht dat de Britse bank Barclays pogingen had ondernomen om de Libor - en ook de Euribor - te manipuleren. Dat leidde tot het ontslag van CEO Bob Diamond. Tijdens een ondervraging door een parlementaire commissie waste de Amerikaan zijn handen in onschuld, maar volgens andere getuigenissen was hij van het gesjoemel zeker op de hoogte of had hij er zelfs de opdracht toe gegeven.

De Libor-manipulatie heeft de geloofwaardigheid van Londen als financieel centrum zwaar aangetast. Onder meer de Verenigde Staten dringen aan op een herziening van de wijze waarop het interbankenrentetarief wordt vastgesteld en gereguleerd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud