Klaas Knot gooit verdeeldheid binnen ECB op straat

Klaas Knot, de gouverneur van De Nederlandsche Bank haalt hard uit naar de nieuwe ECB-bazooka. ©Bloomberg

De Nederlandse bestuurder Klaas Knot haalde vrijdag publiek uit naar het nieuwe stimulusplan van de Europese Centrale Bank. De interne twist binnen het bestuur van de ECB wordt nu op straat uitgevochten.

Christine Lagarde zal meteen al haar diplomatieke vaardigheden mogen etaleren wanneer ze begin november het ECB-roer overneemt van Mario Draghi. Het nieuwe steunpakket voor de economie dat Draghi donderdag aankondigde kreeg vrijdag de volle laagvan Klaas Knot, de gouverneur van de Nederlandse centrale bank.

De ECB verlaagde deze week de depositorente tot -0,5 procent, maar het ongenoegen van Knot is vooral gericht op de tweede pijler van het pakket, de heropstart van de obligatieaankopen door de ECB. De centrale bank zal maandelijks opnieuw voor 20 miljard euro aan schuldpapier van overheden en bedrijven inslaan.

Er zijn gegronde redenen om de effectiviteit van het beleid in twijfel te trekken.
Klaas Knot
Bestuurder ECB

'Het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma staat niet in verhouding tot de huidige economische omstandigheden', aldus Knot. Daarnaast stelt de centrale bankier dat er 'gegronde redenen zijn om de effectiviteit van het soepele beleid in twijfel te trekken'.

Twitter

Knot trok alle registers open om zijn ongenoegen te laten blijken. Zo verspreidde de Nederlandse centrale bank via Twitter zelf een persbericht om de kritiek van haar gouverneur wereldkundig te maken.

Een publieke uithaal als deze is nooit gezien.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom ING Duitsland

'Een publieke uithaal als deze is nooit gezien', stelt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland. 'Het wijst erop dat de zogenaamde haviken, de leden van het ECB-bestuur die een strakkere monetaire politiek voorstaan, gefrustreerder zijn dan ooit'.

Publieke opinie

Het clubje haviken, waartoe naast Knot ook de Duitse centraal bankier Jens Weidmann behoort, kreeg volgens nieuwsbureau Bloomberg bijval van François Villeroy de Galhau. De gouverneur van de Franse centrale bank stemde tegen de nieuwe stimulus, net als zijn collega's uit Oostenrijk en Estland.

Hoewel ze een minderheid uitmaken van het ECB-bestuur, vertegenwoordigen de economieën van het trio Weidmann-Villeroy-Knot zowat de helft van het Europese bbp. Hun kritiek heeft dan ook een belangrijke symboolwaarde. 'Ze voeden met hun kritiek natuurlijk de groeiende onvrede bij de publieke opinie over het ECB-beleid', zegt Brzeski.

Graaf Draghila

In Duitsland - een land van naarstige spaarders - reageerde de pers unaniem negatief op de nieuwe renteverlaging. 'Zo zuigt graaf Draghila onze rekeningen leeg', kopte het boulevardblad Bild, naast een foto van Draghi met vampierentanden.

In datzelfde blad reageerde Weidmann vrijdag dat de ECB 'overboord' was gegaan. Ook de Oostenrijkse ECB-bestuurder Robert Holzmann spaarde de kritiek niet. In een interview met de zakenzender Bloomberg noemde hij het rentebesluit 'een vergissing'.  

Het weze duidelijk dat het clubje haviken binnen het ECB-bestuur gefrustreerder is dan ooit.
Carsten Brzeski
Hoofdeconoom ING Duitsland

Brzeski acht het niet ondenkbaar dat de interne kritiek op het versoepelingsbeleid zal minderen. 'Nederland en Duitsland beroepen zich op hun bijna volledige tewerkstelling om het soepele beleid aan te vallen', legt Brzeski uit. 'Maar de dreigende recessie in Duitsland en het mogelijke besmettingsgevaar voor Nederland kan die luide kritiek wel wat smoren', schat de econoom in.

Lagarde

Draghi's opvolgster, voormalig IMF-topvrouw Christine Lagarde, zal in ieder geval een verdeeld bestuur erven. 'Op beleidsvlak zal ze het dan weer niet al te druk hebben', meent Brzeski. 'Doordat de ECB geen einddatum kleeft op het opkoopprogramma kan ze gewoon rustig het beleid van Draghi voortzetten en enkele jaren uit het raam van haar nieuwe Frankfurtse kantoor turen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud